Cuiburi artificiale pentru soimul dunarean, pe stalpi de inalta tensiune din Arad si Timis

0
1049
Cuiburi artificiale pentru şoimul dunărean, pe stâlpi de înaltă tensiune din Arad şi Timiş
Cuiburi artificiale pentru soimul dunarean, pe stalpi de inalta tensiune din Arad si Timis

Peste 30 de cuiburi artificiale vor fi instalate pe stalpi de inalta tensiune, la care se vor adauga teci izolante pe cabluri de medie tensiune, in judetele Timis si Arad, pentru protejarea soimului dunarean – specie pe cale de disparitie.

Enel Distributie Banat si asociatia Grupul Milvus din Targu Mures au demarat instalarea a 33 de cuiburi artificiale pe stalpii de inalta tensiune ai Enel, precum si instalarea a 350 de seturi de teci izolante pe cabluri de medie tensiune din judetele Timis si Arad, in cadrul unei campanii pentru protectia soimului dunarean (Falco cherrug).

Demersul are scopul de a asigura pasarilor conditii optime de cuibarit in urmatorul sezon de imperechere. Masura izolarii cablurilor va ajuta la reducerea mortalitatii in randul soimilor, dar si a altor pasari, si va reduce frecventa intreruperilor in alimentarea cu energie electrica, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

Specia Falco cherrug este listata in anexele diferitelor conventii internationale pentru protectia pasarilor si este mentionata pe Lista Rosie a speciilor pe cale de disparitie realizata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Mai mult, soimul dunarean a disparut aproape in totalitate de pe teritoriul Romaniei, ultimele perechi cuibaritoare fiind depistate in Dobrogea si in judetul Timis.

Una dintre caracteristicile acestei specii de soim este faptul ca nu isi construieste cuib. Astfel, in lipsa alternativei, o parte insemnata a perechilor de soim dunarean isi creste puii in cuiburi construite de alte pasari, pe stalpii de inalta tensiune. Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibarit sunt doar cateva dintre principalele cauze ale scaderii numarului soimilor dunareni intr-un ritm accentuat.

Un mod eficient de a proteja aceasta specie, testat deja in alte tari europene, este acela de a amenaja cuiburi artificiale in zone ce abunda in surse de hrana, dar nu ofera locuri de cuibarit.

Colaborarea dintre Enel si Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” a inceput in 2011, cand trei pui de soim dunarean, crescuti intr-un cuib construit de ciori pe un stalp de inalta tensiune al Enel, au fost inelati.

Grupul Milvus este unul din cele doua grupuri non-guvernamentale care ajuta la implementarea in Romania a unui proiect finantat de Uniunea Europeana, prin programul LIFE+, pentru conservarea soimului dunarean in Romania, Ungaria, Bulgaria si Slovacia.

Specia Falco cherrug se regaseste, intr-o mare diversitate, in mai multe tari din Europa de Est si Asia – Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia si Muntenegru, Bulgaria, Romania, Republica Moldova, Ucraina, Turcia, Irak, Armenia, Rusia, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Mongolia si China, migrand pentru iernat pe teritoriul altor peste 20 de tari din Europa, Asia si Africa.

Populatia globala este estimata intre 12.800 si 30.800 de exemplare mature, adica intre 6.400 si 15.400 de perechi, pe baza datelor BirdLife International colectate pana in 2012 inclusiv.

Pe de alta parte, in perioada 1993 – 2012, populatia de Falco cherrug a cunoscut un declin estimat pana la 79%, potrivit birdlife.org.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.