Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri

Prima acvila tipatoare mica observata prin satelit s-a intors acasa cu 10 zile mai devreme decit anul trecut

Prima acvila tipatoare mica, echipata cu transmitator satelitar, s-a intors anul acesta din migratie in 31 martie, cu mult mai devreme decit in anii anteriori. In 2014, acvila Arlie ajunsese in Romania in data de 9 aprilie – a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus”. „Pasarea a…

Citește mai departe

De ce au disparut pelicanii din Delta Transilvaniei

Un grup de cercetatori clujeni si-a propus sa salveze speciile rare pastrate inca in Bazinul Fizesului. In lipsa unor masuri ferme, ele vor disparea precum s-a intamplat de-a lungul timpului si cu altele, intr-o zona afectata de secarea mlastinilor, incendierea stufarisului sau decimarea stiucilor. “Exista multe amenintari la adresa speciilor din zona, iar locuitorii trebuie…

Citește mai departe
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri

Acvila Arlie, monitorizata satelitar de ornitologii romani, a revenit in Romania dupa o calatorie de aproape 25.000 de kilometri

Acvila Arlie, monitorizata satelitar de ornitologii romani, a revenit in Romania dupa o calatorie de aproape 25.000 de kilometri. Pasarea a traversat 3 continente, 17 tari si a revenit la cuibul din Berivoi, Fagaras, potrivit informatiilor furnizate de Societatea Ornitologica Romana (SOR). Acvila Narcis, monitorizata si ea prin satelit in ultimii ani, a disparut de…

Citește mai departe

Poiectul pentru salvarea acvilei tipatoare mici, aproape de final. Planuri indraznete: concesionare de fond forestier pentru salvarea speciei

In luna decembrie a acestui an, reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Sibiu (AJPMS) pun punct unuia dintre cele mai importante proiecte derulate din anul 2010, „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”. Nu se opresc aici, insa, avand in vedere, pe viitor, concesionarea de fond forestier in judetele Sibiu, Mures si Brasov, intrucat restrangerea suprafetelor…

Citește mai departe

Puii de acvila tipatoare mica sunt din nou primii au luat primii drumul pribegiei

Activitatea de urmarire a acvilelor tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare in cadrul proiectului LIFE dedicat conservarii acestei specii, implementat de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu alaturi de partenerii sai Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” si Societatea Ornitologica Romana a continuat anul acesta. Conform datelor primite…

Citește mai departe

S-a intors din migratie prima dintre acvilele echipate cu transmitator satelitar in cadrul proiectului LIFE

In data de 3 aprilie 2012 a sosit in zona de cuibarit Narcis, prima acvila tipatoare mica dintre cele echipate cu transmitator satelitar in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”. Migratia mai multor acvile tipatoare mici din Romania este urmarita prin intermediul transmitatoarelor satelitare, o metoda foarte eficienta pentru a afla traseul…

Citește mai departe

Masculii a mii de speciii, de la ursi polari la acvile isi asuma de cativa ani trasaturi feminine

Oameni de stiinta din lumea intreaga au descoperit ca sexul vertebratelor se schimba. Masculii a mii de speciii, de la ursi polari la acvile, de la amfibii la aligatori, de la rozatoare la marii pradatori, isi asuma de cativa ani trasaturi feminine, printr-o reducere a dimensiunilor organelor lor de reproducere, o tendinta de hermxaafroditism si…

Citește mai departe

Echiparea cu transmitatoare satelitare cinci acvile tipatoare mici

In luna iulie 2011 o echipa mixta de specialisti provenind de la Societatea Ornitologica Romana, Asociatia Grupul Milvus si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu au capturat, inelat si echipat cu transmitatoare satelitare cinci acvile tipatoare mici (Aquila pomarina) in Aria de Protectie Speciala Avifaunistica Piemontul Fagaras. Transmitatoarele satelitare au fost montate pe doi adulti…

Citește mai departe

Sosesc acvilele tipatoare mici!

Benjamin, una dintre cele sase acvile tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, a ajuns cu bine acasa, la capatul unui drum istovitor de peste 10.000 de km, din Africa de Sud pana in Romania. Traseul parcurs de Benjamin, ca si al celorlalte…

Citește mai departe

Pe aici se duc pasarile in tarile calde

V-ati intrebat vreodata pe unde zboara pasarile cand incep migratia spre tarile calde? Pe site-ul www.pomarina.ro puteti urmari traseul acvilelor tipatoare mici, care pleaca din Romania si ajung in Africa. Din cele sase pasari monitorizate de pomarina.ro, doar doua au plecat din Romania. Una dintre acvile (linia galbena) a ajuns deja in Egipt, iar cealalta…

Citește mai departe

MiG-urile au alungat acvilele din Cheile Turzii

Singura pereche de acvile aurii din Cheile Turzii, specie protejata la nivel european, a fost alungata din habitatul sau de o serie de exercitii militare aeriene romano-americane. In perioada 21-30 aprilie, la Baza 71 Aeriana „General Emanoil Ionescu” Campia Turzii, s-a desfasurat exercitiul bilateral romano-american „Strike Lance 2009”, la care au participat 12 aeronave F-15…

Citește mai departe