S-a intors din migratie prima dintre acvilele echipate cu transmitator satelitar in cadrul proiectului LIFE

0
364
S-a întors din migraţie prima dintre acvilele echipate cu transmiţător satelitar
Drumul lui Narcis

In data de 3 aprilie 2012 a sosit in zona de cuibarit Narcis, prima acvila tipatoare mica dintre cele echipate cu transmitator satelitar in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”. Migratia mai multor acvile tipatoare mici din Romania este urmarita prin intermediul transmitatoarelor satelitare, o metoda foarte eficienta pentru a afla traseul acestora.

Acvila tipatoare mica este o specie vulnerabila, populatia mondiala fiind estimata la aproximativ 20000 de perechi cuibaritoare. Conform celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din populatia mondiala. Specia cuibareste in paduri depresionare, paduri de lunca, paduri din zone de deal si de munte, cea mai mare concentrare a populatiei din tara noastra fiind intalnita in Transilvania. Este o specie migratoare, plecand de obicei in septembrie pentru a ierna in tarile din Africa Centrala si de Sud.

Narcis este un mascul adult echipat cu transmitator la data de 20 iulie 2011, de specialistii Societatii Ornitologice Romane, cei ai grupului Milvus, respectiv ai Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Sibiu la poalele Muntilor Fagaras, in partea estica a ariei de protectie speciala avifaunistica Piemontul Fagaras, judetul Brasov. Este tatal lui Gura de Aur, unul dintre puii de acvila de anul trecut care a fost echipat si el cu transmitator.

S-a intors din migratie prima dintre acvilele echipate cu transmitator satelitar

Narcis a plecat la drum in 21 septembrie 2011, trecand prin Bulgaria, Turcia, Siria, Israel, Egipt, Sudan, Eritrea, Etiopia, Uganda, Tanzania si a ajuns in prima zona de iernare, Zimbabwe, in 22 noiembrie. In migratia de toamna a parcurs 10730 km. Si-a petrecut iarna in Zimbabwe, Mozambic, Africa de Sud si Botswana, cutreierand 6670 km A inceput migratia de primavara in 28 februarie 2012, parcurgand 8632 km pana la intoarcerea in Piemontul Fagaras. De la plecarea din Romania si pana la intoarcere a parcurs 26032 km si a trimis 1002 coordonate GPS. Atat toamna, cat si in aceasta primavara traseul parcurs a trecut foarte aproape de Bucuresti.

Urmarirea pasarilor cu transmitatoare satelitare furnizeaza informatii legate de arealul de cuibarire, folosirea habitatului, ruta de migratie si locul de iernare.

Activitatea si traseul lui Narcis si a celorlalte acvile cu transmitator satelitar se monitorizeaza in cadrul proiectului LIFE08 NAT/RO/000501 – Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania, derulat in parteneriat de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu, Asociatia Grupul Milvus si Societatea Ornitologica Romana.
Pentru mai multe detalii legate de migratia acvilelor tipatoare mici si pentru a urmari drumul complet parcurs de acestea, precum si alte detalii, vizitati pagina web a proiectului, www.pomarina.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.