In luna decembrie a acestui an, reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Sibiu (AJPMS) pun punct unuia dintre cele mai importante proiecte derulate din anul 2010, „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”. Nu se opresc aici, insa, avand in vedere, pe viitor, concesionarea de fond forestier in judetele Sibiu, Mures si Brasov, intrucat restrangerea suprafetelor ocupate de paduri afecteaza acvila tipatoare mica.
Proiectul, ce se va finaliza in luna decembrie a acestui an, are ca principal obiectiv crearea conditiilor optime pentru asigurarea starii favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22 la suta) din populatia de acvila tipatoare mica la nivelul Uniunii Europene.
Din anul 2010 pana in prezent, au fost montate 120 de cuiburi artificiale (o strucutra metalica invelita in crengi si frunze in asa fel incat acvila sa nu observe ca a fost realizat de om, n.r.) pentru acvila tipatoare mica, in diferite zone.
De asemenea, au fost achizitionate 18 transmitatoare satelitare care au fost montate pe pasari adulte si juvenili. Din transmitatoarele montate, mai trimit date cinci dintre ele, spun coordonatorii proiectului. In baza informatiilor primite de la aceste aparate a fost elaborat un prim draft al Ghidului de management al habitatului specific acvilei tipatoare mici si Planul national de actiune pentru specie.
Au fost, de asemenea, montate 20 de bariere pentru limitarea accesului in zonele cuiburilor, au fost verificati peste 3.425 de stalpi electrici, 1.500 dintre ei, ce au fost considerati periculosi pentru pasari, fiind izolati.
„Consideram ca am redus mortalitatea la zero prin izolarea stalpilor, in cazul celor pe care i-am considerat periculosi pentru pasari”, a explicat Alexandru Nicoara, unul dintre coordonatorii proiectului.
Au fost, de asemenea, organizate intalniri teoretice si sesiuni practice cu factorii interesati din sectorul agricol.
A fost, de asemenea, realizat filmul documentar „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania” (disponibil pe www.pomarin.ro) si un spot TV prin care este atrasa atentia asupra pericolelor la care este supusa acvila tipatoare mica. A fost creat si un serial de benzi desenate.
Planuri de viitor
Coordonatorii proiectului se gandesc insa la o continuare a acestuia. Alexandru Nicoara a declarat, miercuri, ca se intentioneaza concesionarea unor suprafete de padure in judetul Sibiu, dar si in Mures sau Brasov, intrucat principala problema pentru acvila tipatoare mica este reprezentata de reducerea fondului forestier.
„Cea mai mare problema pentru acvila tipatoare mica este taierea arborilor batrani, unde obisnuiesc sa isi faca cuibul”, a explicat Nicoara.
Potrivit acestuia, in Romania exista cea mai mare concentratie de acvile tipatoare mici.
„Acvila tipatoare mica este o specie prioritara, una dinte speciile desemnate la nivelul Europei ca fiind importanta pentru viitor de aceea este important sa o pastram in mediul ei natural”, a spus Camelia Proca, unul dintre coordonatorii proiectului.
Eforturile specialistilor de a urmari aceste pasari se datoreaza faptului ca acvila tipatoare mica este o specie vulnerabila, populatia mondiala fiind estimata la aproximativ 20.000 de perechi cuibaritoare.
Conform celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22 la suta din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10 la suta din intreaga populatie la nivel global.
Specia cuibareste in paduri depresionare, paduri de lunca, paduri din zone de deal si de munte, cea mai mare concentrare a populatiei din tara noastra fiind intalnita in centrul Transilvaniei.