Echiparea cu transmitatoare satelitare cinci acvile tipatoare mici

0
348
Echiparea cu transmiţătoare satelitare cinci acvile ţipătoare mici
Echiparea cu transmitatoare satelitare cinci acvile tipatoare mici

In luna iulie 2011 o echipa mixta de specialisti provenind de la Societatea Ornitologica Romana, Asociatia Grupul Milvus si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu au capturat, inelat si echipat cu transmitatoare satelitare cinci acvile tipatoare mici (Aquila pomarina) in Aria de Protectie Speciala Avifaunistica Piemontul Fagaras. Transmitatoarele satelitare au fost montate pe doi adulti (botezati Bunget si Narcis) si trei juvenili (Lisa, Negura si Gura de Aur) si vor oferi date valoroase privind rutele de migratie, zonele de iernare si folosinta habitatului din teritoriul de cuibarire si din zona de hranire a pasarii. Drumul acvilelor va putea fi putea fi urmarit in detaliu incepand din luna august pe pagina de internet a proiectului www.pomarina.ro, cat si pe pagina Societatii Ornitologice Romane www.sor.ro.
Acvila tipatoare mica este o pasare rapitoare diurna, a carei populatie estimata la aproximativ 20.000 perechi se afla in declin. Arealul de cuibarire cuprinde aproape exclusiv Europa de Est, in vest se intinzandu-se pana in Germania iar spre sud-est atingand Asia mica si Iranul. Este o specie migratoare care petrece iarna in estul si sudul Africii. Dieta cuprinde in special micromamifere (soareci, harciogi, popandai), dar si reptile, amfibieni si insecte mari. In Africa consuma si termite si pradeaza coloniile de pasari tesator.
Activitatea mentionata a fost derulata in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania” finantat de Uniunea Europeana care are ca scop crearea conditiilor optime pentru asigurarea starii favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22%) din populatia de acvila tipatoare mica la nivelul Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.