Maghiarii catre Kelemen Hunor: „Anuleaza certificatul sau da-ti demisia”

Maghiarii catre Kelemen Hunor: “Anuleaza certificatul sau da-ti demisia”

Imagine generala a zonei din Rosia Montana ce ar urma sa fie afectata de proiectul minier

Mai multe organizatii neguvernamentale de mediu din Ungaria cer demisia ministrului Kelemen Hunor dupa decizia de descarcare arheologica a Masivului Carnic de la Rosia Montana.

Maghiarii de la 77 de ong-uri ii cer ministrului Kelemen Hunor sa revoce certificatul de descarcare arheologica al masivului Carnic sau sa-si dea demisia. Intr-o declaratie comuna privind exploatarea de la Rosia Montana, reprezentantii ong-urilor de mediu sustin ca proiectul gigant a ridicat inca de la bun inceput o serie de probleme si riscuri in domeniul protectiei mediului, a legalitatii, si a drepturilor omului.

„Au trecut zece ani de cand proiectul minier de la Rosia Montana al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a starnit ingrijorare in randul societatii civile si a opiniei publice din Romania. Gigantul proiect a ridicat inca de la bun inceput o serie de probleme si riscuri in domeniul protectiei mediului, a legalitatii, drepturilor omului, economiei si, nu in ultimul rand, in privinta moralitatii”, se arata in scrisoarea catre Kelemen Hunor.

Maghiarii arata ca prin pozitia adoptata in acest moment, Kelemen Hunor compromite imaginea intregii comunitati maghiare din Romania si nu ii mai reprezinta.
Declaratia de la ong-uri se incheie cu solicitarea ca ministrul Culturii sa revoce certificatul de descarcare arheologica al masivului Carnic, pe care Kelemen Hunor l-a semnat „fie din buna credinta, fie din interese proprii”.

„In cazul in care acest lucru nu este posibil, il rugam sa demisioneze din functie, pentru a pastra onoarea si cinstea comunitatii maghiare din Romania”, isi incheie maghiarii declaratia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *