Acvila tipatoare mica, monitorizata de ONG-isti

Acvila tipatoare mica, monitorizata de ONG-isti

De curand, Padurea Babadag a devenit interesanta pentru o institutie de mediu din Romania, Agentia Regionala pentru Protectie a Mediului Sibiu care, in parteneriat cu ONG-ul Milvus si cu SOR, investesc aici, mai mult decat in alte parti, sume consistente de bani care vor duce la salvarea unei specii aflate pe cale de disparitie, acvila tipatoare.

Astfel, in cursul acestui an a fost continuata activitatea de urmarire a acvilelor tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare in cadrul proiectului LIFE dedicat conservarii acestei specii.

Cu ajutorul micilor dispozitive GPS, montate pe 13 acvile in 2011 si 6 in 2010, au fost obtinute date importante despre ruta de migratie si locul de iernare a acvilelor, din Africa, dar si despre zonele de cuibarire si folosirea habitatului de hranire, din tara noastra. Toate aceste informatii sunt extrem de importante pentru elaborarea masurilor de conservare dedicate acvilei tipatoare mici, in conditiile in care populatia este estimata la 20.000 de perechi cuibaritoare la nivel mondial.

Populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie la nivel global, fapt ce accentueaza necesitatea elaborarii masurilor de conservare pentru aceasta specie in tara noastra. Cele mai multe perechi cuibaritoare de acvila tipatoare mica se gasesc in Transilvania (Regiunea 7 Centru), in vestul Romaniei si pe pantele estice ale Carpatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *