Specialisti: Ne confruntam cu o explozie de insecte in Bucuresti

Mancarimile si umflaturile cauzate de muscaturile de insecte dau mari batai de cap bucurestenilor. Umiditatea din aer a favorizat inmultirea insectelor in ultima perioada, iar substantele cu care firmele de dezinsectie dau in aer nu sunt suficiente. Asa a ajuns Bucurestiul sa se confrunte cu o „explozie” de insecte, iar locuitorii Capitalei sa apeleze la tot felul de substante pentru diminuarea mancarimii.tantari

Temperaturile ridicate, urmate imediat de ploi creeaza un climat favorabil inmultirii insectelor. Acesta este si motivul pentru care bucurestenii se confrunta cu o explozie de insecte si de vegetatie.

„Datorita temperaturilor care au fost in acest an, cu iarna pana aproape de vara si vara cu incalzirea dintr-o data, cu foarte multa vegetatie care a explodat dintr-o data, cu multa umiditate nu au facut altceva decat sa favorizeze dezvoltarea tuturor insectelor. Intr-adevar fata de anul trecut, anul acesta este mai pacatos din acest punct de vedere”, a spus pentru REALITATEA.NET, Andrei Leca, directorul 3D Romania, compania cu care Primaria Capitalei are contract pentru dezinsectie.

Potrivit lui Leca, cele mai multe sesizari primite sunt pentru capuse, muste, tantari si chironomide.

„Chironomida seamana cu tantarul, doar ca este un pic mai mare si altceva decat discomfort nu produce pentru ca ea nu se hraneste cu sange, ci cu seva frunzelor”, a explicat Andrei Leca.

Angajatii 3D Romania ies zilnic pe strazile Capitalei si dau cu substante impotriva tantarilor, insa acest lucru nu este suficient pentru a-i elimina.

„Noi actionam seara de seara in parcuri. In fiecare zi de la 19 la 24, exact in timpul in care tantarul are o activitate intensa. Problema este ca daca ploua, substanta folosita este ca si cum ar fi aruncata la gunoi, dar nu avem ce sa facem pentru ca daca nu dam ar fi si mai rau. Toate substantele profesionale nu rezista mai mult de cateva zile pentru ca se dezintegreaza la razele soarelui. Substantele sunt facute in asa maniera incat sa atace insecta, sa o omoare, dar sa nu reziste mult timp sa atace vegetatia si sa o nenoroceasca”, a explicat Andrei Leca.

Cele mai mari probleme sunt inregistrate in zonele limtrofe Bucurestiului intrucat in localitatile lipite de Capitala nu se iau masuri impotriva insectelor, a mai spus Leca.

Leca: Substantele anti-tantari sunt iritante, dar nu dauneaza sanatatii

„Daca te duci in fata tunului de ceata si inhalezi, apare tusea. Substanta folosita este iritanta, dar nu poate sa moara nimeni de la ea decat daca o bea. Dar acest lucru este exclus intrucat ea se pulverizeaza sub forma de ceata in vegetatie”, a explicat Andrei Leca.

El a spus ca masinile cu tunuri de ceata sunt insotite tot timpul de gardieni publici care roaga populatia sa elibereze zona respectiva pentru cateva minute.

Leca: Si populatia tebuie sa ia masuri pentru eliminarea tantarilor

„La ora actuala este o explozie a vegetatiei si o explozie a insectelor: chironomide, tantari, capuse, puricii de pomi, tot ceea ce inseamna insecta de vegetatie”, a recunoscut Andrei Leca. Pentru a scapa mai usor de ele, directorul 3D Romania a facut un apel la cetateni.

„In primul rand trebuie sa constientizeze si cetateanul si sa nu mai lase niciun ochi de apa, nicaieri pentru ca tantarul vine si isi depune ouale acolo, iar in sapte zile apar sute, chiar mii de tantari care ies de acolo. Apoi asociatiile de locatari ar trebui sa isi asaneze baltoacele din subsoluri, sa repare tevile sparte din subsoluri pentru ca numai lupta chimina nu este suficienta”, a spus Andrei Leca.

Medicii de familie: Insectele sunt purtatoare de germeni

Pe langa disconfortul creat de umflatura si mancarimea care apar dupa ciupitura unei insecte, medicii de familie atrag atentia ca insectele pot aduce microbi in organismul uman.

„Toate insectele sunt vectori pentru diversi germeni care se transmit, de la tantari pana la mustele acestea de langa balta. Capusele care sunt foarte periculoase si microbii pe care ii transmit prin muscatura in organismul uman pot produce niste lucruri ingrozitoare. De exemplu capusele pot transmite niste microorganisme care determina niste afectiuni ale nervilor periferici, polinevrita, encefalita, etc. Este o patologie foarte vasta transmisa de insecte, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne panicam”, a spus pentru REALITATEA.NET, secretarul Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti si judetul Ilfov, Sandra Adalgiza Alexiu.

Ea le recomanda oamenilor sa se fereasca de ciupiturile de insecte prin folosirea oricarui mijloc de aparare pe care il au la indemana. „Este mai bine sa prevenim decat sa tratam”, a spus Sandra Adalgiza Alexiu.

Si medicul de familie Cristian Oana sustine ca insectele sunt purtatoare de microbi, insa nu toate, si depinde foarte mult de zona epidemica in care duc microbii respectivi. „Doar cateva insecte sunt purtatoare de microbi, precum tantarul, capusa. De la tantar se poate lua malarie, iar de la capusa se pot lua niste infectii virale care pot sa dea de la encefalita cu paralizie pana la pneumonie, depinde unde se localizeaza virusul. Important este insa altceva. Nu conteaza insectele, ci conteaza daca bacteria respectiva se afla in zona. De exemplu tantarul poate sa transporte malaria, dar daca in zona nu este aceasta epidemie nu faci asa ceva”, a explicat el.

Ce trebuie sa facem cand suntem ciupiti de insecte

Secretarul Asociatiei medicilor de Familie din Bucuresti si judetul Ilfov a spus ca exista cateva substante pe care le putem folosi pentru a diminua intensitatea mancarimii. Ea a atras insa atentia ca nu este indicat sa folosim alcool dupa ce am fost ciupiti de o insecta.

„Exista cateva substante mentolate care sa scada mancarimea. Din acest motiv se folosesc eterurile, cremele, solutiile mentolate sau mixturile. In schimb daca folosim alcool, el usuca tare zona si accentueaza mancarimea. Deci nu e bine cand suntem muscati de tantari sa ne dam cu spirt, ” a explicat Sandra Adalgiza Alexiu.

Medicul de familie Cristian Oana sustine insa ca gheata este cel mai bun tratament. „Puneti gheata local. Nu trebuie sa dati cu alifii si daca nu s-a vindecat din prima puteti sa dati cu o solutie de la farmacii pentru bebelusi cand s-au oparit intre picioare”, a recomandat el.

Exista unele persoane alergice la ciupiturile de tantari sau la substantele pe care aceste insecte le lasa in corpul uman. Sandra Adalgiza Alexiu le recomanda acestora sa ia medicamente anti-alergice. „Folosind anti-alergicul nu se vindeca ciupitura ci doar face reactiile locale mai usoare, nu se mai umfla atat de tare”, a explicat ea.

De asemenea, nici scarpinatul nu este o solutie. „O muscatura de tantar inseamna ca acolo intra o substanta iritanta si in jurul acesteia organismul trimite imediat armata ca sa izoleze zona si toate mecanismele noastre de aparare concentrate in zona aceea produce mancarimea si zona aceea rosie putin mai umflata”, a explicat doctorul Sandra Adalgiza Alexiu.

Ciupiturile de tantari nu sunt atat de grave incat sa duca pacientii la medicul de familie. Exista insa, unele cazuri in care apare suprainfectia si atunci trebuie neaparat sa ajunga la doctor. Nu putem spune insa acelasi lucru si despre capuse.

„Cand esti muscat de o capusa este bine sa te adresezi medicului, pentru ca sunt greu de scos. Apoi trebuie urmarita zona respectiva sa nu se suprainfecteze, trebuie sa fi atent la complicatiile care pot aparea”, a atras atentia Sandra Adalgiza Alexiu.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *