Lacul Tanganyika din Africa s-a incalzit dramatic in ultimii 90 de ani, ajungand la cea mai mare temperatura din ultimii 1.500 de ani, potrivit unui studiu citat de Reuters.
Lacul, ce se intinde de-a lungul granitei dintre Tanzania si Republica Democrata Congo si care este al doilea lac al planetei ca volum si adancime, s-a incalzit odata cu cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Marile lacuri din lume precum Tanganyika, Malawi si Turkana s-au format cu milioane de ani in urma prin miscarea placilor tectonice, iar acum circa zece milioane de persoane depind de Tanganyika pentru a-si procura hrana zilnica sau pentru a-si asigura necesarul de apa potabila.
Raportul, publicat in revista Nature Geoscience si realizat de geologii de la Universitatea Brown din Rhode Island, se bazeaza pe studiul fosilelor de microorganisme cu ajutorul carbonului. Testele au aratat ca lacul s-a incalzit cu 0,9 grade Celsius in ultimii 90 de ani, fenomen pus pe seama incalzirii globale.
Cele mai multe studii privind schimbarile climatice s-au axat pe atmosfera, insa din ce in ce mai multi cercetatori au inceput sa studieze efectul incalzirii asupra oceanelor, lacurilor sau marilor, care absorb o cantitate mare de caldura.
De asemenea, in studiu se arata ca scaderea productivitatii biologice din lac se datoreaza cresterii temperaturilor, ceea ce inseamna ca o clima foarte calda ar putea omora viata.
„Lacul Tanganyika a devenit mai cald, mult mai stratificat si mai putin productiv in ultimii 90 de ani. Temperaturile fara precedent si scaderea productivitatii pot fi atribuite incalzirii globale”, se arata in studiu.
In raport se precizeaza si ca pescuitul excesiv poate fi mai daunator in prezent decat incalzirea globala.
Sursa: Intact News