Calitatea apelor pentru scaldat, tot mai proasta, in Romania

Calitatea apelor pentru scaldat, tot mai proasta, in Romania
Calitatea apelor pentru scaldat, tot mai proasta, in Romania

Chiar daca in medie, potrivit ultimului raport al Agentiei Europene de Mediu pe aceasta tema, calitatea apei marii, a lacurilor si a raurilor din Europa este suficient de buna pentru a permite inotul, in Romania ultimul an a adus o inrautatire a parametrilor de calitate impusi in Uniunea Europeana pentru apele de scaldat.

Un raport fara vesti bune pentru Romania

Conform ultimului Raport al Agen­tiei Europene de Mediu privind calita­tea apei pentru scaldat, in cazul a 95% dintre plajele europene, apa marii res­pecta cerintele minime de calitate im­puse de U.E. In ceea ce priveste calita­tea apelor raurilor si ale lacurilor, 91% dintre acestea se situeaza peste pragul minim. Astfel, majoritatea locatiilor au fost apreciate ca fiind excelente. Po­trivit ra­portului, numarul celor cu o calitate su­ficienta a crescut fata de anul precedent.

Raportul anual al Agentiei Euro­pe­ne de Mediu a analizat date provenind din peste 22.000 de zone din Europa. Au fost efectuate teste de depistare in compozitia apei a poluantilor si a bac­te­riilor precum E.coli, provenite de exem­plu din apele uzate si de la animale.

In 2012, cele mai bune rezultate s-au inregistrat in Cipru si Luxemburg, un­de zonele pentru scaldat au fost apre­ciate ca fiind excelente. Pe urmatoa­rele locuri s-au clasat Malta, Croatia si Grecia, cu peste 90% dintre zone con­siderate excelente. Cele mai slabe re­zultate sub aspectul nerespectarii ce­rintelor minime de calitate s-au inre­gistrat in Belgia (13%), Olanda (7%) si Regatul Unit (6%).

In ceea ce priveste Romania, toate cele 49 de zone pentru scaldat analizate (marea majoritate pe malul Marii Ne­gre) au indeplinit cerintele minime de calitate. Cu toate acestea, raportul con­­semneaza ca, fata de 2011, cand s-a rea­­lizat raportul anterior, calitatea apelor de scaldat a scazut in Romania, nu s-a imbunatatit, asa cum ar fi fost normal.

Desi la nivelul U.E. calitatea apei s-a imbunatatit, atat Comisia, cat si Agentia Euro­pe­ana de Mediu considera ca mai sunt multe de facut pentru a garanta ca toate apele sunt adecvate pentru scaldat si pentru baut. Pentru aceasta este necesara re­ducerea poluarii provenite din apele uzate, o mai buna drenare a apei pro­venite de la ferme si exploatatii agrico­le si un control mai strict al deseurilor animale care afecteaza plajele.

In Timis, locurile naturale de scaldat sunt neautorizate

In Timis, zonele de imbaiere natu­rale nu sunt autorizate sanitar. Acest lucru a fost confirmat atat de catre re­prezentantii Directiei de Sanatate Pu­blica si cei ai Directiei pentru Protectia Mediului Timis, care sustin ca motivele care au determinat imposibilitatea autorizarii acestor zone de imbaiere au fost calitatea apei, plina de bacterii si microorganisme ce pot provoca boli de piele.

Agentia Pentru Protectia Mediului Timis monitorizeaza constant apa pen­tru scaldat la Sag si Albina, locuri frec­ventate pe timpul verii de sute de timi­soreni. Si, conform rapoartelor insti­tu­tiei, probele prelevate din Timis au fost necorespunzatoare din punct de vedere bacteriologic si chimic. Anul trecut s-au facut peste 20 de actiuni de suprave­ghere, inspectie si control. Si, in ciuda avertismentelor transmise, legate de posibilitatea contactarii unor infectii sau boli in urma imbaierii in aceste lo­catii, numarul persoanelor care prefe­ra strandurile neamenajate a conti­nuat sa ramana mare. In perioadele cu canicula, 800 – 1.000 de timiseni frec­venteaza fiecare zona de imbaiere, la sfarsitul saptamanii.

Si D.S.P. Timis, si Agentia de Pro­tectie a Mediului Timis au solicitat Pri­mariilor comunelor pe raza carora sunt aceste zone de scaldat sa aiba in ve­dere dotarea cu recipienti, aprovizio­na­rea plajelor cu apa potabila, acordarea primului-ajutor in caz de accidente sau inec si informarea populatiei asupra calitatii apei de imbaiere. Insa aceste dispozitii sunt date fara sa existe niciun fel de fonduri suplimentare acordate administratiilor locale. “Nu ni s-au acordat niciun fel de fonduri pentru amenajarea zonei de scaldat de la Ti­mis. In schimb, au fost tot felul de con­troale si amenzi, ba de la Garda de Me­diu, ba de la Corpul de Control al Pre­fecturii, ba de la Pompieri. La sfarsit de saptamana este plin de fiecare data, si nu putem ingradi accesul oamenilor in zona, cum nu putem da nici amenzi, pentru ca nu avem competente in acest sens”, spune primarul comunei Sag, Venus Oprea.

In urma unei initiative a Primariei Sag, zona de imbaiere de la Timis a fost amenajata, timisorenilor care vin acolo li se impart saci pentru gunoaie, au fost amplasate toalete ecologice si se face regulat curatenie si igienizare. “Am pus o taxa de cinci lei pe masina, care nu cred ca e mare. Chiar si asa, unele bariere instalate de catre Prima­rie au fost distruse”,mai precizeaza Venus Oprea.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente