Chiar daca in medie, potrivit ultimului raport al Agentiei Europene de Mediu pe aceasta tema, calitatea apei marii, a lacurilor si a raurilor din Europa este suficient de buna pentru a permite inotul, in Romania ultimul an a adus o inrautatire a parametrilor de calitate impusi in Uniunea Europeana pentru apele de scaldat.
Un raport fara vesti bune pentru Romania
Conform ultimului Raport al Agentiei Europene de Mediu privind calitatea apei pentru scaldat, in cazul a 95% dintre plajele europene, apa marii respecta cerintele minime de calitate impuse de U.E. In ceea ce priveste calitatea apelor raurilor si ale lacurilor, 91% dintre acestea se situeaza peste pragul minim. Astfel, majoritatea locatiilor au fost apreciate ca fiind excelente. Potrivit raportului, numarul celor cu o calitate suficienta a crescut fata de anul precedent.
Raportul anual al Agentiei Europene de Mediu a analizat date provenind din peste 22.000 de zone din Europa. Au fost efectuate teste de depistare in compozitia apei a poluantilor si a bacteriilor precum E.coli, provenite de exemplu din apele uzate si de la animale.
In 2012, cele mai bune rezultate s-au inregistrat in Cipru si Luxemburg, unde zonele pentru scaldat au fost apreciate ca fiind excelente. Pe urmatoarele locuri s-au clasat Malta, Croatia si Grecia, cu peste 90% dintre zone considerate excelente. Cele mai slabe rezultate sub aspectul nerespectarii cerintelor minime de calitate s-au inregistrat in Belgia (13%), Olanda (7%) si Regatul Unit (6%).
In ceea ce priveste Romania, toate cele 49 de zone pentru scaldat analizate (marea majoritate pe malul Marii Negre) au indeplinit cerintele minime de calitate. Cu toate acestea, raportul consemneaza ca, fata de 2011, cand s-a realizat raportul anterior, calitatea apelor de scaldat a scazut in Romania, nu s-a imbunatatit, asa cum ar fi fost normal.
Desi la nivelul U.E. calitatea apei s-a imbunatatit, atat Comisia, cat si Agentia Europeana de Mediu considera ca mai sunt multe de facut pentru a garanta ca toate apele sunt adecvate pentru scaldat si pentru baut. Pentru aceasta este necesara reducerea poluarii provenite din apele uzate, o mai buna drenare a apei provenite de la ferme si exploatatii agricole si un control mai strict al deseurilor animale care afecteaza plajele.
In Timis, locurile naturale de scaldat sunt neautorizate
In Timis, zonele de imbaiere naturale nu sunt autorizate sanitar. Acest lucru a fost confirmat atat de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica si cei ai Directiei pentru Protectia Mediului Timis, care sustin ca motivele care au determinat imposibilitatea autorizarii acestor zone de imbaiere au fost calitatea apei, plina de bacterii si microorganisme ce pot provoca boli de piele.
Agentia Pentru Protectia Mediului Timis monitorizeaza constant apa pentru scaldat la Sag si Albina, locuri frecventate pe timpul verii de sute de timisoreni. Si, conform rapoartelor institutiei, probele prelevate din Timis au fost necorespunzatoare din punct de vedere bacteriologic si chimic. Anul trecut s-au facut peste 20 de actiuni de supraveghere, inspectie si control. Si, in ciuda avertismentelor transmise, legate de posibilitatea contactarii unor infectii sau boli in urma imbaierii in aceste locatii, numarul persoanelor care prefera strandurile neamenajate a continuat sa ramana mare. In perioadele cu canicula, 800 – 1.000 de timiseni frecventeaza fiecare zona de imbaiere, la sfarsitul saptamanii.
Si D.S.P. Timis, si Agentia de Protectie a Mediului Timis au solicitat Primariilor comunelor pe raza carora sunt aceste zone de scaldat sa aiba in vedere dotarea cu recipienti, aprovizionarea plajelor cu apa potabila, acordarea primului-ajutor in caz de accidente sau inec si informarea populatiei asupra calitatii apei de imbaiere. Insa aceste dispozitii sunt date fara sa existe niciun fel de fonduri suplimentare acordate administratiilor locale. “Nu ni s-au acordat niciun fel de fonduri pentru amenajarea zonei de scaldat de la Timis. In schimb, au fost tot felul de controale si amenzi, ba de la Garda de Mediu, ba de la Corpul de Control al Prefecturii, ba de la Pompieri. La sfarsit de saptamana este plin de fiecare data, si nu putem ingradi accesul oamenilor in zona, cum nu putem da nici amenzi, pentru ca nu avem competente in acest sens”, spune primarul comunei Sag, Venus Oprea.
In urma unei initiative a Primariei Sag, zona de imbaiere de la Timis a fost amenajata, timisorenilor care vin acolo li se impart saci pentru gunoaie, au fost amplasate toalete ecologice si se face regulat curatenie si igienizare. “Am pus o taxa de cinci lei pe masina, care nu cred ca e mare. Chiar si asa, unele bariere instalate de catre Primarie au fost distruse”,mai precizeaza Venus Oprea.