Cum ne aparam de „super-microbii” rezistenti la antibiotice?

  0
  523
  8 octombrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
  Cum ne aparam de „super-microbii” rezistenti la antibiotice?

  Asa-numitele super-bacterii, rezistente la un mare numar de medicamente antibiotice, provoaca anual numeroase infectii foarte greu de tratat. O descoperire recenta arata ca o vitamina ar putea fi arma-cheie in lupta cu aceste microorganisme extrem de periculoase.

  Un studiu recent publicat in Journal of Clinical Investigation indica faptul ca vitamina B3, numita si nicotinamida, sporeste capacitatea celulelor sistemului imunitar de a distruge baceriile din genul Staphylococcus.

  Vitamina B3 mareste numarul si eficacitatea activitatii neutrofilelor, o categorie de globule albe care anihileaza bacteriile patogene si le fagociteaza (le inglobeaza si le digera intracelular).

  Vitamina a fost testata in cazul unor infectii cu MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la methicilina), o bacaterie care rezista la numeroase antibiotice de sinteza si care provoaca infectii grave (potential fatale) mai ales in spitale, dar si in inchisori, cazarmi sau printre sportivi.

  Studiile au fost realizate atat pe animale, cat si pe mostre de sange uman. Rezultatele par sa indice faptul ca vitamina activeaza anumite gene antimicrobiene din celulele organismului infectat, gene care sporesc capacitatea celulelor imunitare de a anihila bacteriile.

  Cercetatorii americani care au realizat studiul au folosit doze foarte mari de vitamina B3 – mult mai mari decat cele ce pot fi obtinute in surse alimentare. Pentru moment, nu exista dovezi ca un aport regulat de vitamina B3 din hrana sau din suplimente alimentare ar putea preveni sau trata infectiile bacteriene.

  Pentru validarea acestei metode de tratament este nevoie de studii clinice pe oameni, dar cercetatorii considera ca metoda, care stimuleaza capacitatea proprie de aparare imunitara a organismului, are un potential deosebit, putind schimba radical modul in care este abordat tratamentul infectiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.