Un virus necunoscut a ucis pana la 90% din albinele din SUA

0
297

albine In America, acest sindrom a ucis pana la 90% din albine. Pentru a afla adevarul, echipa lui Ian Lipkin a recurs la ultimele metode ale geneticii pentru a revela prezenta unor genomuri straine intr-un organism. Mai precis, au analizat genomul tuturor parazitilor, bacteriilor si al altor virusi care traiesc pe sau intr-o albina. Ei au comparat albinele sanatoase cu cele provenind dintr-un stup atins de sindrom.
Intr-o prima etapa, cercetarea a confirmat ceea ce deja oamenii de stiinta presupuneau: albina este o adevarata „cutie neagra” in care colcaie o flora bacteriana abundenta, compusa din ciuperci, virusi si bacterii, dintre care cei mai multi sunt inofensivi.
Incetul cu incetul, cercetatorii coordonati de Ian Lipkin au ajuns sa stranga menghina in jurul unui virus necunoscut pe pamantul american. Virusul se numeste Israeli acute paralysis virus (IAPV) si a fost descoperit in Israel, in 2004. Cercetatorii l-au descoperit sistematic in metagenomul tuturor albinelor iesite din stupurile atinse de sindrom. In coloniile sanatoase, acest virus nu exista, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa considere ca IAPV este principalul vinovat de moartea albinelor.
   … Ramanea totusi ceva inexplicabil. „Aici este vorba despre un microb foarte violent care ucide mai repede decat virusul israelian”, spunea Phillipe Vannier de la Agentia franceza de securitate sanitara pentru alimente. In plus, apicultorii observasera si alte neconcordante.
Virusul israelian provoaca tremuraturi, urmate de o paralizie letala a insectelor al caror corp inanimat cade la picioarele stupului. In Statele Unite insa, proprietarii de stupi au fost martorii unui fenomen mai ciudat: niciun cadavru nu se afla in apropierea stupilor, ca si cum lucratoarele ar fi plecat in cautare de polen si nu s-ar mai fi intors niciodata, lasand in urma lor o regina in mijlocul unor larve sanatoase.
„Virusul israelian a suferit niste mutatii si a castigat totodata o putere de distrugere mai mare, asociata cu o pierdere a memoriei sau a capacitatii de orientare a albinelor”, spunea Yves Le Conte de la Institutul Francez de Cercetari Agronomice, pentru a explica de ce albinele nu gaseau drumul de revenire la stup.
Pentru a afla cum a invadat virusul israelian stupii americanilor, Ian Lipkin a analizat, mai intai, laptisorul de matca importat de Statele Unite din China. Acest laptisor cu care sunt hranite larvele in primele trei zile de viata a fost supus unor teste. Astfel, cercetatorii americani au constatat ca acesta continea virusul IAPV. Mai departe, privirea specialistilor s-a indreptat spre Australia.
Acest virus fusese introdus in Statele Unite incepand cu 2004, data la care a fost autorizat importul de regine australiene. Acestea din urma contineau Varroa destructor, un redutabil acarian rosu care se hraneste cu hemolimfa albinelor. IAPV de unul singur nu este agresiv, dar devine foarte virulent cu ajutorul unui complice: faimosul varroa. Remediul ar consta tocmai in eliminarea microbului varroa.
Varroa face ravagii printre coloniile apicole din lumea intreaga. Este o bestie minuscula, un acarian rosu care masora mai putin de un milimetru. Parazit asiatic, debarcat in Europa in anii 1980, acesta este prezent in toate coloniile si traieste pe corpul albinelor adulte si al larvelor. „Noi credem ca acesta joaca un rol central in complicitate cu alti factori. Slabind puterile albinelor infestate, varroa devine mortal in prezenta altor virusi”, a spus Jean-Daniel Charriere, colaborator stiintific la Agroscope Liebefeld-Posieux.

albinutze.xhost.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.