Nanobateriile isi trag energia din virusuri

In loc sa fie starpite, virusurile sunt folosite pentru a construi ieftin si simplu surse mici de energie.
nanobacterii
In experimentele lor initiale, inginerii de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au modificat genetic virusuri si au obtinut o proteina ce atrage bucatile din metal. Acum, ei au folosit aceasta caracteristica pentru a construi componentele-cheie ale unor baterii microscopice, scrie publicatia „Popular Science”.

Bateriile sunt alcatuite din patru componente de baza: un anod si un catod ce formeaza polii pozitiv si negativ, un electrolit ce transfera incarcatura electrica intre ei si un separator intre anod si catod. In experimentul MIT, doua straturi de polimer, care servesc pe post de electrolit si separator, au fost asezate in varful unui pilon de patru micrometri.

Apoi, virusurile modificate genetic au fost lasate sa creasca pe cele doua straturi, de unde au inceput sa atraga metal, in acest caz oxidul de cobalt, ce tine locul anodului. Cercetatorii nu au gasit inca un virus pentru construirea catodului, acesta fiind urmatorul pas al proiectului, care a devenit atractiv pentru simplitatea sa si costurile scazute pe care le implica.

In momentul de fata, nu exista dispozitive ce necesita baterii cat o zecime dintr-un fir de par. Cu toate acestea, in viitor, aceste microbaterii ar putea servi ca sursa principala de energie pentru o gama variata de aparate din lumea nanotehnologiei.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *