Meduzele fluorescente ajuta la depistarea cancerului in forme incipiente

Celulele luminiscente ale unor specii de meduze pot fi folosite pentru diagnosticarea unor forme de cancer greu de depistat, in interiorul oragnismului, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, relateaza BBC News.

Noua metoda de diagnosticare foloseste o proteina verde fluorescenta care le permite meduzelor sa straluceasca in intuneric.

O echipa de cercetatori a descoperit ca aceasta proteina poate fi infiltrata in tesuturile canceroase, care apoi pot fi usor detectate folosind o camera speciala.

Cercetatorii de la Laboratoul Yorkshire de Cercetari Oncologice din cadrul Universitatii York, care au dezvoltat procedura, condusi de profesorul Norman Maitland, sunt de parere ca aceasta va revolutiona modul in care unele forme de cancer sunt diagnosticate.

„Formele de cancer care apar in zonele greu accesibile din organism sunt dificil de diagnosticat in fazele timpurii, iar diagnosticarea in faza incipienta este foarte importanta pentru tratarea oricarei forme de cancer”, a spus profesorul Maitland.

„Procedura dezvoltata de noi implica <inserarea> de proteine derivate din celulele luminiscente ale meduzelor in celulele canceroase. Apoi, cand iluminam tesutul, o camera speciala detecteaza aceste proteine in momentul in care <se aprind>, indicand unde sunt localizate tumorile”.

Cum functioneaza noua metoda de diagnosticare?

„Razele X nu reusesc sa ofere o imagine foarte detaliata a tesuturilor si oaselor, ceea ce face ca diagnosticarea cancerului osos microspcopic, de exemplu, sa fie foarte dificila. Procedura noastra va permite o diagnostiocare mai raoida, in stadiile incipiente”, a explicat cercetatorul.

O versiunea modificata a proteinei din celulele meduzelor, care apare rosie sau albastra, si nu verde ca in cazul meduzelor, este folosita de cercetatori care o introduc in organism cu ajutorul unor virusi. Acesti virusi sunt manipulati sa se dezvolte in interiorul celulor canceroase, raspandite in organism, care nu ar putea fi detectate cu metodele actuale de diagnosticare. Pe masura ce virusii se dezvolta, produc din ce in ce mai multe proteine fluorescente.

„cand o camera speciala este pornita, proteinele pur si simplu se aprind si astfel putem vedea unde sunt celulele canceroase”, a explicat profesorul Maitland, care a spus ca acest proces a fost numit „Virimagistica” (Virimaging).

Echipa de cercetatori spera sa aiba procedura pregatita pentru teste clinice in urmatorii cinci ani, daca totul merge conform planului. Una dintre problemele care ar putea aparea ar fi camerele speciale necesare detectarii proteinelor. In acest moment o singura companie, din Statele unite, a proiectat si produs o astfel de camera care poate vedea proteinele fluorescente la o rezolutie destul de mare in interiorul organismului.

Pretul unei astfel de camere depaseste 600.000 de euro.

Noua tehnica este o continuare a muncii chimistului american Roger Y Tsien, care, in 2008, a castigat premiul Nobel pentru izolarea proteinei luminiscente din celulele meduzelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *