Romania, in topul ingrijorator al rezistentei la antibiotice

Romania, in topul ingrijorator al rezistentei la antibiotice
Romania, in topul ingrijorator al rezistentei la antibiotice

Un raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara ne arunca intr-un top ingrijorator al rezistentei la antibiotice. Cauza ar fi tratarea animalelor si pasarilor din ferme cu aceste substante.

Daca sunt administrate frecvent puiul, curcanul, porcul si vaca nu mai raspund la tratament. Carnea lor ajunge, apoi in farfuriile noastre asa ca si noi dezvoltam rezistenta la antibiotice, in special la ampicilina si tetraciclina.

Un barbat se chinuie de 4 ani cu o infectie la picior, pentru ca organismul sau nu mai raspunde la antibiotic. „Niciun tratament nu da rezultat si stau cu piciorul bandajat, prin spitale”.

De vina pentru astfel de situatii poate fi si consumul de carne, tratata cu antibiotic. Concluzia apare si in raportul european care vorbeste despre tendinta Romaniei, alaturi de multe state europene, de a folosi antibiotic in hrana animalelor.

Din aceasta cauza, suntem in topul tarilor unde si consumatorii, dar si animalele si pasarile crescute in ferme au dezvoltat rezistenta la antibiotice cum ar fi tetraciclina, gentamicina si mai ales ampicilina.

Raportul explica modul in care puii, porcii sau vitele dezvolta o rezistenta la antibiotice. Prin consum, aceasta rezistenta se transmite apoi la om, care nu se mai poate trata, daca se imbolnaveste.

„Noi consumam carnea care de multe ori este plina de antibiotice. Si noi dezvoltam rezistenta la antibiotic pe care il luam fara voia noastra”, spun medicii.

Datele din raportul european arata ca 87% din puii crescuti in ferme au dezvoltat rezistenta la ciprofloxacina, tetraciclina si ampicilina. In cazul porcilor, cea mai mare rezistenta, de aproape 60%, este la tetraciclina.

Legea interzice sacrificarea animalelor la mai putin de doua saptamani dupa ce au fost tratate cu antibiotice pentru ca substantele sa fie eliminate.

„Sunt situatii cand exista anumiti virusi si atunci se poate utiliza si preventiv. In marea majoritate a situatiilor se stie cand s-a facut antibioticul, iar animalul intra in abatorizare dupa ce efectul a trecut”spune Dragos Frumosu – Federatia din Industria Alimentara.

Problema este ca nu toti crescatorii respecta aceasta regula. Iar cifrele la nivel european sint ingrijoratoare: 25.000 de oameni mor anual din cauza infectiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *