Zapada uscata din Groenlanda, fenomen pe cale de disparitie din cauza incalzirii

Z?pada uscat? din Groenlanda, fenomen pe cale de dispari?ie din cauza înc?lzirii
Zapada uscata din Groenlanda, fenomen pe cale de disparitie din cauza incalzirii
Zapada uscata din Groenlanda, fenomen pe cale de disparitie din cauza incalzirii

Institutul Cooperativ pentru Cercetare in privinta mediului inconjurator avertizeaza asupra unui fapt ingrijorator: anul trecut a fost ultimul al existentei zapezii uscate in emisfera nordica.

Potrivit site-ului oficial al Institutlui CIRES, in iulie 2012 98% din suprafata inghetata a Groenlandei a devenit verde, iar zapada s-a topit. Acesta a fost un record negativ fara precedent in cei 34 de ani de cand zona este studiata prin satelit. Procentul mediu in timpul verii era de 50% topire. Ultimul studiu CIRES arata ca topirea zapezilor din Groenlanda ar putea fi o obisnuinta de acum incolo, iar zapada uscata, adica acel tip de nea care nu are aproape deloc apa in interiorul ei, nu va mai exista in emisfera nordica. „Groenlanda se incalzeste rapid, iar astfel de topiri ar putea deveni si mai frecvente in urmatoarele decade”, a declarat Dan McGrath de la Universitatea din Colorado. McGrath si colegii lui au calculat faptul ca pana in 2025, evenimentele de acest tip ar avea o sansa de aparitie de 50%. Acest lucru inseamna pierderea unei zone mari de zapada uscata, adica acele zone unde zapada sta aproape mereu inghetata.

Potrivit cercetarii, din 1982 pana in 2011, temperatura medie a crescut cu 0,09 grade Celsius in zona statiei de cercetare din Groenlanda. De asemenea, incalzirea anuala este din ce in ce mai mare. Efectele sunt dramatice asupra structurii ghetii. Zona de ablatiune, adica cea in care grosimea zapezii este mica, iar aceasta se topeste in timpul verii, creste in fiecare an cu aproape 44 de metri. In plus, zona de zapada uscata se micsoreaza cu 35 de metri in fiecare an. Aceste schimbari ar putea creste si cantitatea de radiatie solara pe care o primeste zapada. Astfel, zapada uda reflecta mai putin soarele, iar topirea ar putea veni cu o viteza mai mare. Cercetarea celor de la CIRES confirma ceea ce au descoperit si alti cercetatori. Astfel, o alta analiza a descoperit ca anual se pierd 275 miliarde de tone de gheata, echivalentul a 750.000 de cladiri de marimea Empire State Building. Groenlanda a primit foarte multa atentie in ultima vreme, deoarece zonele verzi s-au extins. Daca in general acest lucru era o exceptie, acum a devenit o norma. In ultimii 1.500 de ani, Groenlanda a devenit in totalitate verde de doar 8 ori. Pe viitor, am putea asista la evenimente de acest tip in fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *