In premiera, in Romania, program de colectare a inhalatoarelor folosite de pacientii cu boli respiratorii

0
629
În premieră, în România, program de colectare a inhalatoarelor folosite de pacienţii cu boli respiratorii
In premiera, in Romania, program de colectare a inhalatoarelor folosite de pacientii cu boli respiratorii
In premiera, in Romania, program de colectare a inhalatoarelor folosite de pacientii cu boli respiratorii

In premiera, in Romania, a fost lansat un program de colectare a inhalatoarelor folosite de pacientii cu boli respiratorii pentru a reduce impactul provocat de aceste deseuri medicale asupra mediului.

Colectarea si incinerarea inhalatoarelor folosite de astmatici sau de pacientii cu BPOC pot reduce, in fiecare an, poluarea din tara noastra cu peste 11.000 tone de dioxid de carbon. Aceasta cantitate de emisii poluante este neutralizata in decursul unui an cu ajutorul oxigenului produs de o padure de stejari de aproape 3.000 de hectare – de 25 de ori marimea Parcului Herastrau.

In fiecare inhalator cu aerosol aruncat la gunoi raman reziduuri de gaz propulsor, care provoaca un efect de sera de peste 1.430 de ori mai mare decat cel al dioxidului de carbon. Astfel, doar sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusa in jurul lumii. In plus, in fiecare inhalator raman virusi si microbi care contamineaza solul si pot imbolnavi populatia.

Lipsa de fonduri justifica poluarea

Pana in prezent, in Romania, inhalatoarele folosite sau expirate ale pacientilor cu boli respiratorii nu au fost niciodata colectate pentru a fi ulterior eliminate definitiv din natura. Motivul? Acelasi ca pentru majoritatea problemelor din sistemul sanitar romanesc: lipsa de fonduri.

„In luna septembrie a acestui an a fost lansat primul program de colectare a inhalatoarelor folosite si expirate din tara noastra. Pana acum nu am strans aceste deseuri medicale deoarece nu a existat o sponsorizare pentru colectarea, dar mai ales pentru neutralizarea inhalatoarelor, care se realizeaza printr-un proces de incinerare ecologica foarte costisitor. Acum, compania farmaceutica GSK si-a asumat misiunea ecologica a neutralizarii acestor inhalatoare si sponsorizeaza acest program”, a explicat prof.dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Nationale de Pneumologie din Romania.

Cutiile de colectare a inhalatoarelor sunt amplasate in toate cele 80 de farmacii DONA din Capitala si in incinta spitalului Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Persoanele care aduc inhalatoare spre colectare pot primi gratuit produse care sa vina in sprijinul tratamentului afectiunilor respiratorii, astfel: la fiecare inhalator adus in farmacie, vor primi gratuit o apa de gura, iar la trei inhalatoare colectate vor primi gratuit o cutie de Cetebe C Immunity Plus, supliment alimentar cu vitamina C si zinc.

Bolnavii se afla intr-un cerc vicios

„Un pacient cu astm sau BPOC care sufera din cauza poluarii ar trebui sa inteleaga ca inhalatorul pe care il foloseste accentueaza poluarea si contribuie la agravarea starii lui daca este aruncat la gunoi. Este un cerc vicios, in care pacientul poate avea un rol pozitiv daca alege sa recicleze inhalatorul. Doctorii, de asemenea, pot sa fie ecologisti prin educarea pacientilor”, a declarat prof.dr. Florin Mihaltan.

Prin colectarea si incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2) provocat daca acestea ar fi aruncate in natura este redus cu 99%.

“Gestul de a colecta inhalatoare implica eforturi modeste, in comparatie cu potentialul foarte mare de impact pozitiv. Avem speranta ca rezultatele dupa primele sase luni de colaborare vor fi foarte bune, astfel incat programul sa fie implementat si in continuare”, a spus Ana Maria Petculescu, director de marke-ting Farmaciile DONA.

Un mediu sanatos previne bolile respiratorii

In viitor, organizatorii vor sa extinda programul la nivel national, in toate farmaciile din tara.

Dezvoltarea unei infrastructuri de colectare in siguranta a deseurilor medicale daunatoare mediului, asa cum sunt inhalatoarele folosite, reprezinta un pas important pentru reducerea emisiilor de CO2 si a efectului de sera – responsabile pentru schimbarile climatice.

“In ziua de azi, ne intalnim din ce in ce mai des cu afectiuni respiratorii provocate sau agravate de poluare: cancerul pulmonar, astmul bronsic, emfizemul pulmonar, bronsita cronica, la care se mai adauga fibrozele interstitiale sau bronsectaziile. Este important de stiut ca, dupa expunerea la poluare, imunitatea organismului scade, iar riscul de infectii respiratorii creste. Un astfel de program, care contribuie la un mediu mai sanatos si mai putin poluat, reprezinta un element esential in prevenirea si tratarea bolilor respiratorii”, a declarat prof.dr. Florin Mihaltan.

Programul de colectare a inhalatoarelor este dezvoltat de GSK la nivel global in peste 13 tari, printre care si Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania si Grecia. Obiectivul programului este de a reduce emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.