Am putea scapa de tantarii care transmit West Nile!

Prof. Mircea Ciuhrii, fost director stiintific al Institutului de Protectie Biologica din Chisinau, sustine ca a testat in Delta Dunarii un virus care ataca doar aceasta specie de insecte.

West Nile ucide anual mii de persoane, insa medicii n-au leac pentru acest virus. Totusi, prof. Mircea Ciuhrii, specialistul care a facut parte din elita cercetatorilor fostei URSS, sustine ca exista un germen care ar putea extermina tantarii ce transmit maladia.

Prof. dr. Mircea Ciuhrii a facut face parte din elita cercetatorilor fostei Uniuni Sovietice

In anii „70, marile puteri ale lumii erau preocupate de descoperirea unor arme biologice puternice, pentru a distruge milioane de oameni, dar si de „scuturi” cu care sa previna astfel de dezastre. La vremea aceea, prof. Mircea Ciuhrii facea parte din elita cercetatorilor din Uniunea Sovietica si, in calitate de presedinte al Comisiei Internationale de Standardizare a Armelor Biologice, participa la numeroase experimente.

„Unul dintre acestea a avut loc chiar in Romania, in Delta Dunarii. Venisem intr-o echipa mare, cu virusologi si insectologi de la Moscova si de la Kiev, sa testam un virus nou. Acesta ataca doar tantarii Culex, exact aceia care transmit virusul West Nile. Practic, virusul testat ucidea toate exemplarele acestei specii si nu afecta restul biocenozei”, ne-a dezvaluit prof. Ciuhrii.

Experimentele cercetatorilor rusi au avut loc in Delta Dunarii, in anii „70, si au fost o reusita, toti tantarii Culex fiind ucisi de virusul mutant

Specialistul spune ca acest virus anti-West Nile a fost folosit timp de peste 30 de ani in toata fosta URSS. „Era imprastiat in zonele cu multi tantari, pentru a preveni o epidemie. De mentionat ca in toata aceasta perioada rusii nu au avut nici o problema cu West Nile”, a completat specialistul.

El crede ca, dupa destramarea URSS, cercetarile despre noul virus au fost „ingropate” la un institut din Kiev. „Ei lucrasera cel mai mult cu acest virus si, cu timpul, lumea a uitat de el. Acum, ca in Rusia, si nu numai, West Nile face sute de victime, institutele de cercetare ar trebui sa reconstituie virusul descoperit de noi”, crede profesorul Mircea Ciuhrii.

Stie cum sa creeze insecticide dupa ADN-ul gazelor

Pana in 1990, cand a venit in Romania, prof. dr. Mircea Ciuhrii a condus Institutul de Protectie Biologica din Chisinau. In anii „80, el a fost chemat in Canada, ca sa gaseasca un virus care sa atace un anumit tip de larva ce afectase padurile. Prin manipulare genetica, in functie de ADN-ul gazelor, prof. Ciuhrii a creat un germen care ataca doar acel tip de insecta. In prezent, profesorul conduce Centrul Stiintific Aplicativ Insectfarm din Bucuresti si e fondatorul unei directii noi in industria farmaceutica – producerea de preparate biologice pe baza extractelor din insecte – o premiera mondiala.

Avem 25 de cazuri confirmate

In prezent, in Romania sunt confirmate 25 de cazuri de infectie cu virusul West Nile, dintre care doi bolnavi din Constanta si Bucuresti au murit luna trecuta. Cea mai mare epidemie a fost inregistrata in tara noastra in 1996, cu aproape 400 de cazuri si o mortalitate de circa 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *