Cat de sanatoase sunt suplimentele alimentare

Cat de sanatoase sunt suplimentele alimentare
Cat de sanatoase sunt suplimentele alimentare

Ierburile si diversele extracte de nutrienti compun suplimente alimentare recomandate in regimul alimentar de zi cu zi pentru a acoperi unele deficiente de vitamine si minerale pe care organismul nu le poate obtine din alimentatie. Dar, in momentul in care dorim sa includem aceste suplimente in obiceiurile noastre de zi cu zi, ar trebui sa stim ca nu toate suplimentele alimentare sunt sanatoase, multe avand compusi care pot face mai mult rau decat bine sanatatii omului.

Pentru ca alimentatia obisnuita este, de obicei, insuficienta in raport cu cerintele corpului: sport, slabire, stress, poluare, diverse tulburari hormonale si metabolice, odihna. Pe langa faptul ca alimentele sunt pur si simplu foarte sarace in principii nutritive, corpul nostru traieste intr-un mediu foarte diferit de cel optim. Sunt si suplimente folosite in scop terapeutic sau paraterapeutic, ca tratament sau ca ajutor pe langa tratamentul clasic in aproape toate bolile si afectiunile cunoscute.

Reclamele produselor sunt practic niste concursuri de exagerari si inexactitati, in special in Romania, unde nu exista un control asupra comertului cu suplimente nutritive. Nu te poti baza tot timpul nici pe recomandarile binevoitorilor din sala sau de la magazinele de suplimente nutritive. Daca iti propui sa cumperi suplimente nutritive obisnuite, din farmacie, deja esti un caz pierdut (adaosurile comerciale imense, cantitatile infime de substante active). Faptul ca o persoana are bratul mai mare decat tine sau poarta un halat alb nu inseamna ca are vreun habar despre ce iti trebuie tie.

Ideal este sa te documentezi asupra necesarului de suplimente, asupra suplimentelor pe care iti permiti sa le cumperi, a efectelor, dozelor si modului de folosire inainte sa te trezesti cu ele pe masa intrebandu-te “cum sa le iau?”.

Alege inteligent si pe termen lung. Poate un produs plin de carbohidrati te va umfla peste noapte cu grasime, dar o combinatie inteligenta de vitamine si minerale, grasimi sanatoase, aminoacizi si antioxidanti este mult mai utila, inclusiv pentru sanatate. E bine sa iei un numar crescator de suplimente (sa nu incepi cu toate deodata), pentru a le putea observa efectele, mai ales cand experimentezi cu diverse doze si moduri de administrare.

Efectele suplimentelor difera de la persoana la persoana si chiar la aceeasi persoana de la o perioada la alta, fiind imposibil sa se faca afirmatii de genul “de la o cutie de gain fat pui x kg de muschi” sau de la 120 de pastile de slabit vei arde “y” kilograme de grasime. Suplimentele sunt un element extra in ecuatia antrenament-alimentatie-odihna.

Efectele benefice asupra sanatatii ale suplimentelor este de neconstestat, insa modul de preparare in fabrici poate schimba proprietatile acestora si genera efecte secundare periculoase asupra sanatatii umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *