Inceperea exploatarii aurului de la Rosia Montana, prin metoda prelucrarii minereului cu cianuri, anuntata de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), ar reprezenta un pericol potential pentru alimentarea cu apa a Turzii, a Cimpiei Turzii si a inca zece comune din arealul deservit de Compania de Apa Aries (CAA). Cu prilejul sarbatoririi a 1884 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane, eveniment desfasurat vineri, 6 februarie, la cafeneaua culturala “La Papion” din Turda, directorul general al CAA, Cristian Matei, s-a declarat “total impotriva proiectului” exploatarii aurului prin metoda cianurilor la Rosia Montana.
Operatorul de apa si de canalizare din Turda trebuie sa identifice noi surse de apa pentru arealul deservit, deoarece pinza de apa freatica aflata mai aproape de suprafata solului se va epuiza in curind. In aceeasi situatie se afla si sursa de apa Hasdate, de unde se alimenteaza cu apa potabila municipiul Cimpia Turzii, deoarece piriul ce strabate Cheile Turzii a secat aproape in intregime. In aceste conditii, pasul al doilea al proiectului de extindere si de reabilitare a retelelor de apa si de canalizare din cele 12 localitati deservite de CAA, respectiv orasele Turda, Cimpia Turzii si inca zece comune, prevede construirea unei statii de epurare a apei Ariesului, pentru transformarea acesteia in apa potabila. Dar Matei a spus ca, pentru realizarea acestui obiectiv, in valoare de 14 milioane de euro, Ministerul Mediului ar trebui sa ofere garantii ferme ca “apa Ariesului nu se afla in pericol de poluare”.
Directorul general al CAA, care a facut trimitere directa la exploatarea aurifera de la Rosia Montana, ca sursa responsabila de poluarea apelor Ariesului, a precizat: “Daca in trei luni nu primim asigurarea Ministerului Mediului, vom cauta apa potabila fie in pinza freatica de mare adincime, fie vom aduce apa de la Valea Ierii”. Ambele solutii vor avea ca rezultat o apa mai scumpa, furnizata locuitorilor din Turda, Cimpia Turzii si inca zece comune.
In finalul interventiei sale, vasile surddin cursul dezbaterii desfasurate vineri, 6 februarie, la cafeneaua culturala “La Papion”, directorul general al CAA s-a intrebat, retoric: “De ce trebuie sa vindem noi aurul Romaniei? Ne-am vindut oamenii scoliti pe gratis. Acum ne vindem si ultimele resurse naturale pe care le mai avem?” Cristian Matei le-a sugerat celor doi parlamentari prezenti la dezbatere, senatorul Alexandru Cordos, respectiv deputatul Mircea Irimie, sa aiba in vedere ipoteza organizarii unui referendum national in legatura cu exploatarea aurului prin procedeul cianurarii, la Rosia Montana. “Sa se pronunte poporul, daca vrea sau nu cianuri”, a adaugat Matei.
Evenimentul prin care la Turda s-au sarbatorit 1884 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane a cuprins, pe linga dezbaterea amintita , o prelegere sustinuta de profesorul universitar emerit dr. Vasile Surd (Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii ‘’Babes-Bolyai’’ Cluj-Napoca), proiectia a circa 140 de fotografii cu Rosia Montana si o expozitie realizata cu imagini surprinse de reporterul Camelia Terec (TurdaLive) in carierele Cetate, respectiv Cirnic si in localitatea Rosia Montana. In finalul evenimentului au rulat trei filme despre Rosia Montana. La manifestarile gazduite de cafeneaua culturala turdeana “La Papion” au participat peste 25 de persoane, jurnalisti, psihologi, profesori, oameni de teatru si film, medici, specialisti in relatii publice etc.