Protest in Capitala fata de organismele modificate genetic

Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre
Organisme modificate genetic, pe teritoriul Romaniei: unde ?i cine le cultiv??
Protest in Capitala fata de organismele modificate genetic

Cateva zeci de persoane, in majoritate tineri, s-au adunat sambata dupa-amiaza, in zona Eroilor din Capitala, pentru un protest fata de organismele modificate genetic (OMG), unul dintre participanti fiind dus la Politie dupa ce a agresat verbal o echipa de jurnalisti si a refuzat sa se legitimeze.

La inceputul actiunii de protest, un barbat din randul participantilor a intrat intr-un conflict cu jurnalistii unui post de televiziune, nemultumit de prezenta acestora, iar la interventia fortelor de ordine a devenit violent. In cele din urma, el a fost imobilizat si dus la Sectia 17 Politie, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii Jandarmeriei Bucuresti.

Ulterior, protestatarii s-au oprit la parcul de langa Opera, unde au afisat cartoane cu mesaje ca „”Vrem natura naturala”, „Pofta buna la pranzul modificat genetic!”, „Ana are mere mutante”, „OMG ne modifica genetic” si „Stiulete modificat genetic”.

‘Este un prim protest, care are in vedere informarea. Vrem etichetarea produselor la raft astfel incat sa putem afla daca vreunul dintre ingrediente a fost modificat genetic. Avem acest drept si nu vom renunta la el”, a declarat unul dintre organizatori, Alexandru Alexe, potrivit caruia actiunile viitoare contra OMG vor consta si in initiative la nivel parlamentar si petitii adresate autoritatilor.

O femeie de 38 de ani a declarat ca a venit la protest pentru ca vrea sa-i creasca pe cei doi copii ai sai asa cum a crescut si ea, „natural, cu mancare taraneasca”.

In jurul orei 16.30, participantii, care protesteaza si prin scandari la adresa producatorilor de organisme modificate genetic, au plecat in mars pe traseul Bd. Mihail Kogalniceanu – Bd. Regina Elisabeta – Piata Universitatii, cu oprire la Ministerul Agriculturii – Bd. I. C. Bratianu – Piata Unirii.

O actiune similara este programata, sambata, la Cluj-Napoca si in alte sute de orase din peste 50 de tari, potrivit organizatorilor.

Organizatorii protestului din Capitala sunt mai multe asociatii ale societatii civile, printre care ReGeneration, EcoRuralis, InfOMG si Grupul de Initiativa „Activisti Fara Frontiere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *