Lobby pentru Delta Dunarii, anuntat de liderii de la Bruxelles

Lobby pentru Delta Dunarii, anuntat de liderii de la Bruxelles
Lobby pentru Delta Dunarii, anuntat de liderii de la Bruxelles

O lista de prioritati pentru Delta Dunarii si Dunare va fi in curand elaborata de catre judetele riverane, printre care si Tulcea, aceasta urmand sa fie aprobata de catre Guvernul Romaniei si promovata pentru finantare de catre Conferinta Regiunilor Periferice Maritime din Europa. De asemenea, autoritatile au anuntat vineri, la seminarul international ce s-a desfasurat la Tulcea, ca este in plan constituirea unui secretariat regional din care sa faca parte judetele riverane Dunarii si semnarea unui parteneriat scopul fiind, printre altele, si scrierea proiectelor care ar putea sa primeasca finantare din partea Uniunii Europene in perioada 2014-2018.

„Pentru noi, aceasta actiune este extrem de importanta si impreuna putem face mult mai mult decat singuri. O voce care sa spuna care sunt ne­voile deltei este ceva, dar 10 voci insemna mult mai mult atat in fata Guvernului Romaniei, cat si in fata Uniunii Europene. De aceea, consider ca aceas­ta intalnire este extrem de utila si felicit Consiliul Judetean pentru initiativa. Sper ca la sfarsitul acestui seminar sa se concretizeze niste idei comune si poate, de ce nu, un parteneriat, un acord intre entitatile principale invitate, care sa conclu­zioneze ca este posibil, lucrand impreuna, ca avem o gandire pe care sa o prezentam si sa avem o alta greutate in fata Guvernului Romaniei sau in fata Uniunii Europene. Deja s-a vorbit despre un secretariat regional care sa poata gestiona aceste nevoi comune si sa poata ajuta la elaborarea unei gandiri integrate”, a declarat vineri guvernatorul Deltei Dunarii, Edward Bratfanof.

Scrierea proiectelor, o prioritate pentru Delta Dunarii

In acelasi timp, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, a spus ca in perioada imediat urmatoare o prioritate va fi scrierea proiectelor pentru Delta Dunarii si pentru celelalte judete din regiunea Dunarii.

„Din punctul meu de vedere, un lucru este clar, nimeni nu ne baga in traista. Comisia Regiunilor ne poate sustine in fata forurilor de la Bruxelles si va prezenta acolo ceea ce noi vom crea la nivelul regiunilor pe care le reprezentam. Asa ca sa nu ne asteptam sa ne scrie cineva proiectele, sa nu ne asteptam ca CRPM-ul sa ne indentifice prioritatile si sa ne dea ei solutii de proiecte. Acestea trebuie sa vina de la noi, iar noi trebuie sa le cream in cadrul unei echipe pe care ar trebui sa o constituim la sugestia guvernato­rului Deltei. Trebuie sa fie o comisie de oameni care gandesc, care aseaza in pagina si ceea ce putem cere CRPM-ului este sa ne asigure lobby-ul intr-o oarecare masura, sa ne dea sfat si sa ne spuna daca suntem pe directia cea buna iar de aici incolo sa nu ne asteptam sa ne scrie proiectele”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Tulcea.

Directorul Comisiei Regiunilor, Patrick Anvroin, a spus ca, odata de proiectele vor fi scrise, rolul sau va fi de a le prezenta atat in cadrul CRPM, cat si al organismelor europene.

„Am fost in Croatia acum doua saptamani si ei au deja prioritati care vor fi luate in calcul de Comisia Europeana in perioada urmatoare. Deci banii se vor concentra asupra acestei zone, printre altele. Un alt rezultat este de acum cinci ani, cand l-am convins pe comisarul european pentru transport sa se implice in anumite prioritati teritoriale. Acestea sunt doua rezultate ale lobby-ului facut de CRPM directionate asupra unor zone din Europa. In ceea ce priveste Delta Dunarii, regiunile vor sti mai bine in ce stadiu de elaborare este programul pentru Dunare si Delta Dunarii si care este urmatorul pas. Ar trebui sa ii spuneti ministrului din Bucuresti ca noi vom trebui sa aducem toate regiunile in jurul unei mese pentru ca Strategia Dunarii implica o prioritate specifica pentru delta. Asa functioneaza lucrurile si odata ce Programul Operational este elaborat si aprobat de toate statele, veti avea posibilitatea sa depuneti proiecte si sa primiti finantare pentru proiecte. Si aceste proiecte acum trebuie scrise pentru ca noi la Bruxelles nu avem idei specifice exacte de ce ar trebui facut pentru Delta Dunarii dar regiunile au idei concrete si exacte pentru aceasta zona”, a precizat Patrick Anvroin.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente