Propunerea legislativa care defineste polenul ca un constituent natural al mierii

Propunerea legislativa care defineste polenul ca un constituent natural al mierii
Propunerea legislativa care defineste polenul ca un constituent natural al mierii

In votul de miercuri, Parlamentul a aprobat propunerea legislativa care defineste polenul ca un constituent natural al mierii, mai degraba decat ca un ingredient, ceea ce inseamna ca polenul modificat genetic trebuie sa fie inclus pe eticheta daca reprezinta mai mult de 0,9% din miere.

„Discutia ingredient/constituent a aparut ca urmare a implicatiilor pentru ce trebuie inclus pe eticheta mierii. Daca polenul continua sa fie considerat constituent, atunci polenul modificat genetic prezent in miere nu trebuie sa fie inclus pe eticheta, deoarece doar organismele modificate genetic care depasesc pragul de 0,9% trebuie sa fie incluse pe eticheta, conform legislatiei in vigoare. Daca polenul reprezinta doar aproximativ 0,5% din orice lot de miere, el nu va depasi niciodata pragul pentru etichetare”, a spus raportorul Julie Girling (ECR, UK). Raportul a fost adoptat cu 430 de voturi la 224, cu 19 abtineri.

Parlamentul a respins propunerea comisiei de mediu de a considera polenul modificat genetic ca ingredient si nu ca un constituent natural al mierii, conform cu hotararea Curtii de Justitie din 2011.

Polenul modificat genetic peste pragul de 0,9% din miere. Daca polenul este definit ca un constituent al mierii, se aplica legislatia actuala a UE privind etichetele, care spune ca organismele modificate genetic trebuie indicate daca sunt prezente in cantitate mai mare de 0,9% din miere (si nu din polen).

Claritatea legislativa. Legislatia actuala nu spune clar daca polenul din miere este sau nu un ingredient. Curtea de Justitie a incercat sa clarifice acest aspect intr-o hotarare din septembrie 2011, in care polenul a fost definit ca „ingredient” al mierii, producatorii fiind obligati sa indice „polenul” in lista de ingrediente de pe eticheta produsului. Cu toate acestea, in regulile propuse de Comisie si aprobate de Parlament miercuri, polenul este definit ca un constituent al mierii, nu ca un ingredient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *