Rosia mov anti-cancer: leguma super-sanatoasa inventata de cercetatorii britanici!

Rosia mov anti-cancer: leguma super-sanatoasa inventata de cercetatorii britanici!
Rosia mov anti-cancer: leguma super-sanatoasa inventata de cercetatorii britanici!

Posibilitatea de a putea cumpara din supermarket rosii purpurii modificate genetic este cu un pas mai aproape de a deveni realitate.

Cercetatorii britanici au conceput aceasta „super-leguma” cu pigment intunecat pentru a oferi rosiilor aceleasi beneficii pentru sanatate pe care le au afinele si alte fructe de padure inchise la culoare.

Productia pe scara larga a acestor legume este in desfasurare in Canada, unde oamenii de stiinta se pregatesc sa imbutelieze spre comercializare primii 1.200 de litri de suc de rosii mov.

Pigmentul, cunoscut sub numele de antocianina, este un antioxidant despre care studiile pe animale au aratat ca poate lupta impotriva cancerului.

Oamenii de stiinta spun ca noile rosii ar putea imbunatati valoarea nutritionala a numeroase produse alimentare, de la ketchup pana la toppingurile pentru pizza. De asemenea, ele rezista de doua ori mai mult pe raft decat rosiile obisnuite.

Rosiile au fost concepute la Centrul John Innes din Norwhich unde profesorul Cathie Martin spera sa ca prima livrare in cantitati mari a sucului de rosii mov sa permita cercetatorilor sa-i studieze potentialul.

„Cu aceste rosii mov poti obtine aceiasi compusi care sunt prezenti in afine si merisoare si care le confera beneficiile pentru sanatate, dar ii poti introduce in alimente pe care lumea chiar le mananca in cantitati semnificative si care sunt disponibile la un pret accesibil”, explica profesorul Martin.

Aceste rosii fac parte dintr-o noua generatie de plante modificate genetic concepute pentru a fi atragatoare pentru consumatori. Primele tipuri de plante modificate genetic erau tintite mai degraba catre agricultori.

Pigmentul purpuriu este rezultatul unui transfer al unei gene de la planta gura-leului, aceasta modificare activand un proces in rosie care permite antocianinei sa se dezvolte.

Desi inventia este una britanica, profesorul Martin afirma ca restrictiile UE asupra plantelor modificate genetic au incurajat-o sa mearga in alte tari pentru a dezvolta tehnologia.

Reglementarile din Canada sunt percepute drept mai prietenoase fata de tehnologia OMG (organismelor modificate genetic), astfel ca cercetatorii au ajuns la o intelegere cu o companie din Ontario, New Energy Farms, care produce acum suficiente rosii intr-o sera de 465 de metri patrati pentru a permite fabricarea a 2.000 de litri de suc de rosii.

„Cu adevarat uimitor este potentialul de a folosi un compus scump din natura intr-un mod mai ieftin, ceea ce face posibila utilizarea sa in alimente, in hrana animalelor, cosmetice, coloranti alimentari si chiar in farmaceutice”, a comentat Paul Carver, CEO-ul companiei New Energy Farms.

„Sistemul canadian este foarte intelept”, spune profesorul Martin. „Canadienii analizeaza trasaturile plantei, nu tehnologia, iar aceasta metoda ar trebui adoptata si la noi. Ar trebui ca autoritatile sa se intrebe daca ceea ce facem este sigur si benefic, nu daca este OMG sau nu”, explica specialistul.

„E frustrant ca am fost nevoiti sa mergem in Canada pentru a creste rosiile si pentru a le procesa, dar speram ca aceste rosii sa serveasca drept produs de avangarda, la care oamenii sa poata aiba la un produs modificat genetic care are totodata beneficii pentru ei”, afirma Martin.

Primii 1.200 de litri de suc de rosii vor fi livrati in scurt timp catre Norwich. Pentru ca semintele au fost eliminate, nu exista vreun material genetic care sa poata duce la vreo potentiala contaminare.

Cercetatorii vor sa foloseasca sucul de rosii pentru a efectua numeroase teste, printre care si testarea efectelor benefice ale antocianinei asupra oamenilor. Cercetarile efectuate pana acum au aratat beneficii ca agent anti-inflamatoriu, iar testele pe soareci au aratat ca incetineste dezvoltarea cancerului.

Intrebarea este daca un produs modificat genetic care are beneficii pentru sanatate va ajuta la influentarea opiniei publice. Un sondaj efectuat in 2010 in UE a aratat ca cei ce se opun OMG-urilor sunt de trei ori mai numerosi decat fanii organismelor modificate genetic. Ultima oara cand un OMG a fost aprobat in Europa a fost in 1998.

Profesorul Martin spera ca sucul de rosii mov sa fie aprobat pentru vanzarea catre consumatorii din America de Nord in aproximativ doi ani.

Specialistii din Marea Britanie spera ca organismele modificate genetic sa fie percepute mai pozitiv de catre public.

O alta echipa de oameni de stiinta britanici, cercetatorii de la Rothamsted Research din Hertfordshire, a anuntat ca intentioneaza sa obtina aprobari pentru testarea unei plante modificate genetic care poate produce un „ulei de peste”.

De asemenea, aceiasi cercetatori cultiva un tip de grau modificat genetic care a fost conceput sa elibereze un feromon care goneste afidele.

Profesorul Nick Pidgeon, un psiholog specializat in probleme de mediu de la Universitatea Cardiff, a efectuat mai multe sondaje si focus group-uri asupra organismelor modificate genetic.

„Sublinierea beneficiilor va produce o diferenta, insa este doar o parte dintr-o poveste care este destul de complexa. Oamenii vor continua sa fie ingrijorati ca de faptul ca aceasta este o tehnologie care poate interfera cu sistemele naturale. Pentru a schimba aceasta perspectiva negativa pe care oamenii o au de 10-15 ani este nevoie de mult timp. Va trebui sa fie demonstrat ca aceste plante sunt sigure, ca autoritatile au conceput reguli bune si ca aceasta tehnologie poate fi gestionata intr-un mod sigur. Toate aceste lucruri nu vor avea loc peste noapte”, concluzioneaza Pidgeon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *