SUA: Generalizarea organismelor modificate genetic poate produce supraconsum de pesticide

Un studiu publicat in noiembrie, de ”The Organic Center”, un centru american de cercetare opus biotehnologiilor, reaprinde dezbaterea privind consumul de pesticide, afirmand ca generalizarea soiei, a porumbului si bumbacului OMG in Statele Unite din 1996 a dus la un supraconsum de pesticide, de 144.000 de tone, relateaza Le Monde. Datele colectate in fiecare an…

Citește mai departe

Plantele modificate genetic, puse la index

Tarile europene trebuie sa-si informeze cetatenii daca pe terenurile din apropierea localitatilor in care se afla se cultiva plante modificate genetic. Organizatiile ecologiste lupta pentru interzicerea totala a organismelor modificate genetic, iar UE este unul dintre marii adversari ai acestor culturi. Curtea Europeana de Justitie a decis, zilele trecute, ca toate tarile europene sunt obligate…

Citește mai departe

Proiect – Precautie fata de OMG

In aceasta sesiune a Parlamentului European, Magor Csibi a continuat actiunile de mentinere a unei atitudini precaute fata de organismele modificate genetic (OMG-uri) si a incercat sa promoveze o atitudine responsabila. Europarlamentarul liberal a argumentat in favoarea promovarii unui sistem de etichetare a produselor ce nu contin OMG-uri. „La ora actuala, in Europa sunt vandute…

Citește mai departe

Alimentele modificate genetic influenteaza fertilitatea

Un studiu prezentat de Ministerul austriac al Agriculturii si Sanatatii, in cadrul unui seminar stiintific ce a avut loc in Viena, indica faptul ca organismele modificate genetic pot afecta capacitatea de reproducere, de aceea specialistii cer retragerea acestor produse. Studiul indica faptul ca fertilitatea soarecilor de laborator hraniti cu porumb modificat genetic a fost serios…

Citește mai departe

Studiu – Consumul de OMG reduce natalitatea

Un studiu prezentat azi de Ministerul austriac al Agriculturii si Sanatatii, in cadrul unui seminar stiintific desfasurat la Viena, indica faptul ca organismele modificate genetic (OMG) pot afecta capacitatea de reproducere, de aceea specialistii cer retragerea acestor produse, informeaza Mediafax, citand un comunicat al Greenpeace. Acest studiu, printre putinele cercetari efectuate pe termen lung pe…

Citește mai departe

Organismele modificate genetic ar putea contracara cresterea preturilor la alimente

Laboratorul de cercetari stiintifice si tehnologice al Uniunii Europene (UE) a emis, recent, un studiu asupra impactului asupra sanatatii a alimentelor din organisme modificate genetic (OMG). Expertii au admis ca OMG-urile supuse aprobarii anterior nu au avut pana in prezent efecte secundare. Cu toate acestea, Romania inca nu accepta astfel de alimente, pe motiv ca…

Citește mai departe

Alimentele „Frankestein”, o alternativa ieftina la produsele naturale

– Reprezentantii marilor companii avertizeaza ca omenirea nu mai poate fi hranita doar cu alimente traditionale Preturile in continua crestere la alimente ii fac pe oficiali, producatori, dar si pe cetateni, deopotriva, sa-si intoarca privirea catre organismele modificate genetic (OMG). In timp ce Comisia Europeana sustine ca actuala criza alimentara poate fi stopata prin folosirea…

Citește mai departe

Controverse la Bucuresti privind soarta OMG-urilor

Gilles Eric Seralini e profesor de biologie moleculara la Universitatea din Caen din Franta, fiind autorul unor studii prin care arata ca porumbul si, in general, organismele modificate genetic sunt toxice pentru ficatul si rinichii cobailor hraniti cu ele. Seralini a publicat mai multe carti stiintifice adresate marelui public, in care descrie pericolele organismelelor modificate genetic.

Citește mai departe

Comisia Europeana autorizeaza patru noi tipuri de plante modificate genetic

Comisia Europeana (CE) a autorizat folosirea in Uniunea Europeana a patru noi tipuri de plante modificate genetic, porumb si sfecla de zahar, soiuri care vor putea fi utilizate, astfel, si in Romania. „Comisia Europeana a adoptat astazi (miercuri – n.r.) decizii care autorizeaza trei tipuri de porumb modificat genetic, pentru folosirea in scop alimentar si furajer, pentru import si procesare.

Citește mai departe