Consumul de produse care contin organisme modificate genetic (OMG) prezinta un grad mare de toxicitate pentru organismul uman si poate duce la aparitia cancerului, a declarat presedintele Consiliului Stiintific pentru Cercetare Independenta de Inginerie Genetica (CRII-GEN), Gille Eric Seralini, intr-o conferinta de presa.
Profesorul Gilles-Eric Seralini a prezentat argumente stiintifice care demonstreaza semne de toxicitate la organismele modificate genetic produse de „Monsanto” si comercializate pentru alimentatie si furajare.
„Riscurile OMG sunt duble din cauza pesticidelor, pe de o parte, si din cauza ingineriei genetice, pe de alta parte. Pesticidele in general pot cauza cancer, boli nervoase, efecte asupra sistemului imunitar, probleme sexuale si de reproducere, dar si disfunctii ale celulelor hepatice si la nivelul rinichilor. OMG sunt create pentru a contine pesticide si este o crima ca nu sunt evaluate corect. Pesticidele nu sunt create pentru a fi mancate, dar -Monsanto- ne forteaza sa le mancam in organismele modificate genetic” a spus profesorul Seralini.
De asemenea, acesta a subliniat ca, dincolo de efectele negative pe care le comporta organismele modificate genetic asupra sanatatii, acestea reprezinta si un factor important de poluare genetica pentru mediu.
Seralini a averizat ca toate studiile realizate de cercetatori independenti, precum si de companiile care produc OMG sunt pastrate secret de companii, dar si de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).
„Dovezile incriminatoare referitoare la OMG au fost obtinute de organizatia ecologista -Greenpeace- ca urmare a unui proces in justitie, acestea fiind trimise spre evaluare unei echipe de experti condusi de Seralini”, au spus reprezentantii „Greenpeace”.
„Cerem tuturor statelor membre UE, inclusiv Romaniei sa faca publice nu numai concluziile testelor pe soarecii de laborator, ci si analizele complete, astfel incat populatia sa poata evalua toxicitatea lor”, a mai spus profesorul Seralini.
EFSA a infirmat o serie de studii trimise de Seralini asupra toxicitatii porumbului modificat genetic. Specialistul in biologie moleculara a precizat ca nu a cazut de acord cu EFSA pe cinci puncte referitoare la OMG.
Acestea se refera la publicarea, nu numai a concluziilor analizelor, ci si a tuturor rezultatelor de sange pe laborator, la efectuarea testelor pe cel putin trei specii de mamifere, nu doar pe soarecii de laborator, la cresterea perioadei de testare a OMG pe soareci de la trei luni la doi ani, la diferentele care apar la femele si masculi precum si in ceea ce priveste acceptarea studiilor care demonstreaza toxicitatea pentru consumatorii de organisme modificate genetic.
Organizatia ecologista „Greenpeace” a solicitat statelor membre ale UE sa ia toate masurile legale pentru interzicerea organismelor modificate genetic, cerand Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii din Romania sa interzica imediat importul si cultivarea porumbului MG si a hibrizilor proveniti din acesta in Romania.
In UE, singura planta modificata genetic autorizata este porumbul MON 810.
Sursa: Financiarul