O data cu intrarea in UE, investitorilor romani li se deschide o poarta noua, in spatele careia stau bani multi si nerambursabili. Insa cum sa facem sa trecem pragul acestei porti? Multi sunt investitorii care ar dori sa acceseze fondurile europene, insa putini sunt cei care si depun efortul pentru a se documenta in acest sens si a face primul pas.
Pentru acesti investitori, oferta UE este aproape irezistibila. Aceasta are ca domeniu cu prioritate 0 dezvoltarea de proiecte axate pe productia de energie regenerabila. Din aceasta categorie, cele care aduc beneficiile cele mai mari, dar care implica si costurile cele mai mari sunt fermele eoliene.
Dar ce implica implementarea unui astfel de proiect? O descriere foarte generala ar incepe cu gasirea unui teren care sa fie situat intr-o zona cu vanturi puternice si constante de-a lungul anului. Apoi studiul de fezabilitate va da raspunsul la intrebarea daca un astfel de proiect este rentabil sau nu. De mentionat este ca un studiu bun dureaza cel putin 6 luni, si consta in niste masuratori ale vanturilor din zona, efectuate pe toata aceasta perioada, care vor determina costurile si puterea generata de o astfel de moara eoliana.
Dupa obtinerea unui rezultat pozitiv din acest studiu, urmeaza implementarea investitiei, lucru la care furnizorul de utilaje va avea un aport major. Un furnizor de calitate va pune la dispozitia clientului o solutie completa, ce include studiul, planul tehnic, utilajele in sine, si tot ce-i trebuie beneficiarului din momentul in care are doar terenul, si pana cand produce efectiv energie electrica.
Si acum urmeaza partea ofertei ce nu poate fi refuzata de nici un investitor serios in domeniu : Uniunea Europeana finanteaza pana la 80% din aceste proiecte, prin fonduri nerambursabile! Asta inseamna ca investitorul va plati la sfarsitul investitiei doar 20% din totalul cheltuielilor efectuate. Si ca oferta sa fie si mai atractiva, furnizorul national de energie este obligat sa cumpere energia electrica obtinuta printr-un astfel de proiect. Adica piata este asigurata.
Dar asta nu e singura metoda prin care se pot implementa proiecte de energie eoliana. Acestea pot consta in alimentarea cu energie a unui hotel, pensiune turistica, sau orice structura de utilitate publica.
Aceste fonduri sunt reale, si mai ales disponibile. Insa pentru a le accesa, va trebui sa beneficiati de ajutor din partea profesionistilor, a unei firme de consultanta in domeniul accesarii fondurilor structurale. Acestea vor face toata documentatia necesara dosarului de finantare pentru dumneavoastra. Acesta ar fi un prim pas avizat.
Pagina Web: www.cedinvest.ro