S-a spus un NU hotarat alimentelor modificate genetic in luna mai a anului curent, atunci cand Academia Americana de Medicina a Mediului a cerut doctorilor sa isi educe pacientii, comunitatea medicala si publicul larg pentru a evita alimentele modificate genetic ori de cate ori este posibil. Totodata, medicii erau obligati sa asigure materiale educationale privitoare la alimentele modificate genetic si la riscurile pe care acestea le implica pentru sanatate. Astfel, au devenit necesare studiile independente si pe termen lung asupra alimentelor modificate genetic, precum si etichetarea corecta a produselor modificate genetic.
Acesta luare de atitudine este bazata pe multiple studii efectuate pe animale si care au indicat existenta unor riscuri marite asociate cu consumul alimentelor modificate genetic. Aceste riscuri includ infertilitatea, probleme ale sistemului imunitar, imbatranirea accelerata, reglarea insulinei si schimbari in sistemul gastrointestinal. Concluzia Academiei Americane de Medicina a Mediului este ca exista o legatura mai mult decat intamplatoare intre alimentele modificate genetic si efectele adverse asupra sanatatii. Exista o relatie de tip cauza-si-efect, iar puterea legaturii si asemanarea dintre alimentele modificate genetic si boala sunt confirmate de cateva studii efectuate pe animale.
Din ce in ce mai multi doctori prescriu diete din care lipsesc alimentele modificate genetic. Biologul de renume international Pushpa M. Bhargava merge si mai departe de atat. Dupa citirea a mai mult de 600 de jurnale medicale a tras concluzia ca organismele modificate genetic au o contributie majora la deteriorarea brusca a starii de sanatate a americanilor.
Femeile insarcinate si bebelusii sunt expusi la un risc major, deoarece aceste categorii de persoane sunt cele mai predispuse sa fie afectate de toxine si de alte probleme legate de regimul alimentar. Biologul, David Schubert (Institutul Salk) afirma ca, in lipsa unor studii adecvate, copiii devin „animale pentru experimente”.
Este infricosator prin ceea ce au trecut animalele supuse experimentelor si hranite cu alimente modificate genetic. De exemplu, atunci cand femelele de sobolan au fost hranite cu soia modificata genetic, majoritatea puilor lor au murit in primele 3 saptamani, comparativ cu o rata de deces de 10% in grupul de femele care au fost hranite cu soia nemodificata genetic. Puii femelelor hranite cu soia modificata genetic au fost mai mici si au avut mai tarziu probleme legate de fertilitate. Atunci cand sobolanii masculi au fost hraniti cu soia modificata genetic, testiculele lor si-au schimbat culoarea – de la culoarea roz normala la un albastru inchis.
Alimente create sa elibereze toxine
Porumbul si bumbacul modificat genetic sunt create pentru a produce propriul pesticid in fiecare celula. Atunci cand gandacii musca din planta, otrava le despica stomacul si ii omoara. Companiile de inginerie genetica pretind ca acest pesticid numit Bt este sigur de folosit, deoarece fermierii ecologici folosesc bacteria producatoare a acestui pesticid pentru a controla in mod natural insectele daunatoare (bacteria este „ambalata” intr-un spray). Inginerii geneticieni introduc acest pesticid in porumb si bumbac, astfel incat planta in sine va fi cea care isi va omori daunatorii. Dar toxina Bt produsa de plante este de mii de ori mai concentrata decat varianta sa naturala ambalata in spray, este creata pentru a fi mai toxica, are proprietatile tipice ale unui alergen si nu poate fi indepartata de pe planta.
Alimentele modificate genetic provoaca reactii ale sistemului imunitar
Academia Americana de Medicina a Mediului a demonstrat ca multe dintre studiile efectuate pe animale au scos in evidenta dereglarea sistemului imunitar in aceste cazuri. Aceste dereglari au fost asociate cu astm, alergii si inflamatii, toate fiind boli al caror numar este in continua crestere in America.
Concluzia: schimbarile sistemului imunitar in cazul animalelor hranite cu produse modificate genetic sunt o trasatura comuna a tuturor studiilor efectuate.
Sursa: http://www.ecobob.co.nz/EcoArticle/1981/0/Doctors-Warn-Avoid-Genetically-Modified-Food.aspx