Fondatorul marcii Rapunzel Joseph Wilhelm a initiat un al doilea mars cu privire la tehnologia modificarilor genetice

no_gmo.jpgMarsul a inceput pe 18 iunie 2009 la Berlin. Telul marsului celor 3 tari din Germania prin Olanda spre Belgia de aproape 1000 km mers a fost atins la 30 iulie in Bruxelles: comisia UE.
Dupa marsul care a strabatut Germania din nord spre sud in 2007, initiatorul a pornit in acest an cel de- al doilea mars din Berlin cu aproximativ 200 de sustinatori. Printre numeroasele personalitati din politica, cultura si din bransa produselor naturiste s-au alaturat si dna Vandana Shiva si Luise cu Percy Schmeiser. Calatorii au pornit pe drumul lor “suprapolitic, supraconfesional si supragalactic” nu impotriva biotehnologiei ci pentru libertate de modificari genetice.

“Nu exista coexistenta atat de laudata a unei agriculturi conventionale, ecologice si a uneia cu organisme modificate genetic.” Daca se continua asa, conform spuselor lui Joseph Wilhelm se afla in pericol in jur de 170.000 de locuri de munca.

Purtatorii de cuvant a unei majoritati tacute a cel putin 72% din populatia UE care neaga organismele modificate genetic (in Germania cam 80%) i s-au inmanat in mod simbolic la 30 iulie dlui Hannes Lorenzen 35.000 de semnaturi. Lorenzen care este consilier de 25 de ani pe probleme de agricolturu si dezvoltare rurala in UE, i-a incurajat pe participanti pentru miscarea lor care sustine o Comunitate Europeana fara organisme modificate genetic.
De fapt predarea actul formal este planuit pentru toamna, dupa vacanta comisiei UE. Pana atunci inca se poate sustine cu strangerea de semnaturi pentru initiativa “Marsului pentru libertate de organisme modificate genetic”. Liste pentru semnaturi se afla pe site-ul www.genfrei-gehen.de si se pot trimite pana la 15.10.2009.

Sustinatori ai marsului nu au fost doar locuitori ai celor 3 tari prin care s-a desfasurat marsul. In Polonia in ziua predarii la Bruxelles s-au initiat de catre Coalitia Poloneza impotriva organismelor modificate genetic, marsuri de 1 zi in mai multe orase precum Cracovia.
Initiativa “Marsului fara modificari genetice” a propus coalitiei poloneze impotriva organismelor modificate genetic si lui EkoConnect e.V. de asemenea sa inmaneze in toamna comisiei europene la termenul stabilit “Proclamatia de la Varsovia”. Aceasta proclamatie de la Varsovia este o hotarare a unui Moratoriu al biotehnologiei in Europa, pe care l-au decis in unanimitate participantii din aproape 30 de tari la Organic Marketing Forum 2009 (www.organic-marketing-forum.org).
Autor: Hans-Josef Brzukalla, EkoConnect e. V.
Traducerea: Adriana-Cristina Khapardey

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,191FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente