Viitori specialisti ai agriculturii ecologice din centrul si estul Europei au venit la Dresden pentru a invata despre cresterea ecologica a animalelor

organic-vineyard.jpgDeja pentru a cincea oara au venit studenti ai facultatilor din Europa centrala si de est in capitala saseasca pentru a acumula cunostinte despre cresterea ecologica a animalelor, asi improspata cunostintele despre agricultura ecologica si a face schimb de experientele din cadrul cercului international de colegi. Incepand cu anul 2005 Academia de Vara pentru cresterea ecologica a animalelor a contribuit la instruirea specialistilor tineri.

Intre 7 si 20 septembrie 2009 s-au intalnit in Dresden 37 de studenti si 17 experti de la trei si sapte universitati din Europa centrala si de est. In acest an studenti au venit din Bosnia si Hertegovina, Germania, Estonia, Philipine, Polonia, Romania, Rusia, Slovenia, Republica ceha, Turcia, Ucraina si Vietnam. Experti in cercetare si practica i-au condus pe viitori ingineri agrari pana la provocarile si sansele cresterii ecologice de animale. Limba de perfectionare a fost engleza. Academia de Vara a fost organizata si in acest an de catre Facultatea de stiinte ecologice agrare din cadrul Universitatii Kassel impreuna cu EkoConnect in Dresden si noua Universitati partenere din opt tari ale Europeri de Est.
In cele paisprezece zile s-a putut arata prin cursuri, execitii si excursii ce tin de sistemele de functionare a agriculturii ecologice cu trebuie sa arete productia ecologica de lapte, bovine, porci, oi, capre si pasari in domeniul practice. Printre altele s-a vizitat o ferma biologica-dinamica unde participantii au putut vedea modalitatea gospodariei bio-dinamica si principiile de baza ale acesteia. Accentul a fost pus in anul acesta pe noua dispozitie europeana priviind ecologia (nr. 834/2007 si 889/2008). De mare interes a fost si dezbaterea telurilor vizate de cresterea ecologica a bovinelor si a porcilor. Teme importante au fost de asemenea si sanatatea si hranirea animalelor si calitatea carnii. Pe langa continutul de specialitate Academia de Vara a oferit indeajuns spatiu pentru dezvoltarea sistemelor si comunicarea interculturala. „Aceasta este o frumoasa experienta pentru noi, de a studia intr-o atmosfera internationala cresterea ecologica a animalelor, de a vizita ferme biologice in Germania si de a avea posibilitatea de a asculta prezentari ale unor profesori experimentati. Precis vom lua multe cu noi acasa: cunostinte noi si multe idei proaspete pentru viitor” a spus o studenta a Facultatii de agricultura din cadrul Universitatii Maribor din Slovenia, care este una dintre Universitatile partenere ale Academiei de Vara.

Proiectul este finantat de catre programul- EU ERASMUS si sprijinita de catre Fundatia de Agricultura si Reudink Biologisch Voeders B.V. Informatii suplimentare se gasesc pe:
http://www.ekoconnect.org/en_projekte_pillnitzer_sommerakademie.html
Traducere: Christina Horvath

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *