POS Mediu, un esec zguduitor – Pierdut fonduri PHARE, le declaram nule

Romania a pierdut anul trecut doua importante finantari PHARE, pentru doua proiecte de mediu extrem de importante: Natura 2000 si organismele modificate genetic. Pentru ca erau prioritati asumate, ne-am angajat fata de Uniunea Europeana sa terminam proiectele, le vom face anul acesta, pe bani de la bugetul de stat. Doua milioane de euro.

siturile natura 2000
Romania este printre putinele tari din lume (de Europa nici nu mai vorbim) care nu au inca un sistem real de administrare a ariilor naturale protejate. Majoritatea acestora figureaza doar pe hartie, fara administrator, fara fonduri, fara nici o perspectiva. Desemnarea lor s-a facut mai mult sau mai putin la intamplare, deoarece statul roman nu a fost niciodata interesat nici macar sa isi evalueze propriul patrimoniu, cu atat mai putin sa il conserve. Informatiile despre aceste zone protejate sunt haotice si intamplatoare. Campaniile de informare si constientizare sunt doar pe hartie. Uneori, pe mult prea multa hartie irosita.

In lipsa sustinerii financiare din partea statului, fondurile externe au fost singurele care au impiedicat, atat cat s-a putut, degradarea iremediabila a naturii. Si nu au fost ratate, indiferent ca a fost vorba de fonduri europene, de finantari ale Bancii Mondiale, ale Natiunilor Unite sau oferite de diverse organizatii internationale, fundatii sau chiar ambasade. Cei 20 de ani de experienta in accesarea cu succes a acestor fonduri au generat mult optimism o data cu lansarea Programului Operational Sectorial Mediu. Numai ca aici lucrurile s-au complicat.

DEMAGOGIE SI IAR DEMAGOGIE
Pentru autoritatile romane, nici un proiect nu a fost suficient de bun. Initial nemultumiti ca au primit prea putine proiecte, au sfarsit prin a nu finanta nimic. Conform declaratiilor oficiale, nimeni nu a avut „suficienta capacitate si pregatire” pentru a se putea macar apropia de fondurile structurale destinate protectiei naturii. „Au fost probleme cu calitatea si maturitatea proiectelor, eligibilitatea solicitantilor” si multe cuvinte mai mult sau mai putin importante, dar rostite cu gravitate si cu aerul solemn al atotstiutorilor responsabili.

Si aproape ca iti vine sa crezi ca doar grija ca banii sa nu fie cheltuiti aiurea este cauza esecului. Asta daca nu iei in considerare faptul ca in timp ce autoritatea de management a acestor fonduri este extrem de grijulie cu sumele destinate pentru studii sau investitii obligatorii in astfel de zone, nu are nici o jena sa organizeze intalniri si conferinte de presa, nu la propriul sediu, ci in cele mai luxoase si mai scumpe locatii. Isi permit acest lucru pentru ca, paradoxal, sumele alocate asistentei tehnice pentru implementarea programului le depasesc pe cele alocate pentru rezolvarea problemelor concrete existente in intreaga retea de arii protejate ce acopera 18% din teritoriul national.

MOTIVE ROMANESTI
Anul trecut au fost pierduti si banii PHARE destinati pentru doua proiecte deosebit de importante, si anume „Cresterea gradului de constientizare a publicului privind conservarea naturii si a valorilor reprezentate de siturile Natura 2000” si „Asistenta tehnica in vederea implementarii cerintelor Uniunii Europene privind Organismele Modificate Genetic”. Cate un milion de euro fiecare. Motivul „ratarii” este cat se poate de romanesc. Conditiile impuse de aceeasi autoritate care are in grija si POS Mediu au facut ca nici o entitate sau consortiu de entitati din intreg spatiul european sa nu le poata indeplini. In ceea ce priveste proiectul legat de Natura 2000, de exemplu, specialistului in productia de publicatii, AV-media si administrarea paginii web i se cereau cumulativ minimum 3 ani de experienta in domeniul media, minimum 5 ani experienta in administrarea paginilor Web si cunostinte de baza despre software GIS, experienta dovedita in conducerea proiectelor vizand editarea de publicatii (sa fi fost implicat in cel putin un proiect) si minimum 3 ani experienta in programe pentru publicatii Desktop (freehand, Quark, Indesign), precum si cunostinte avansate de MS Office sau programe software similare. Conditii parca anume facute sa fie de „neatins”. O alta problema a fost generata si de prelungirea termenului de prezentare a ofertelor, care a facut ca scrisoarea de garantie bancara a unuia dintre consortii sa expire. Si cum nu poti cere unei banci astfel de documente de trei ori pe zi, consortiul a fost descalificat din start. Conditiile pentru proiectul cu organismele modificate genetic au fost atat de absurde incat nici o societate nu s-a prezentat. Si in timp ce autoritatea de management a POS Mediu este preocupata cu elaborarea de criterii si conditii care nu au nici o legatura cu realitatea, notele de plata pentru neconformare si incalcarea Tratatului de Aderare vor incepe sa curga in curand pentru ca fara aceste fonduri Romania nu isi va putea indeplini obligatiile asumate. Asta daca in ignoranta noastra vom continua sa ne mai jucam de-a administrarea si sa ne lasam condusi de orgolii, ambitii si interese personale… sau nestiinta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *