Tarile europene trebuie sa-si informeze cetatenii daca pe terenurile din apropierea localitatilor in care se afla se cultiva plante modificate genetic. Organizatiile ecologiste lupta pentru interzicerea totala a organismelor modificate genetic, iar UE este unul dintre marii adversari ai acestor culturi.
Curtea Europeana de Justitie a decis, zilele trecute, ca toate tarile europene sunt obligate sa-si informeze cetatenii despre locurile in care se cultiva organismele modificate genetic (OMG), cat si despre impactul pe care aceste culturi il au asupra mediului, scrie „Le Monde”.
Aceasta hotarare vine ca raspuns la plangerea pe care a inaintat-o Bruxelles-ului un cetatean francez din comuna Sausheim, Alsacia, caruia autoritatile au refuzat sa-i comunice terenurile pe care urma sa fie plantate culturi modificate genetic.
El a considerat acest refuz ca un atentat atat la viata privata, cat si la securitatea culturilor sale. Curtea Europeana i-a dat castig de cauza francezului. Potrivit forului european, toti cetatenii au dreptul sa fie informati despre ceea ce se intampla in comunitatea din care fac parte.
Franta a suspendat culturile de plante modificate genetic in luna februarie 2008, luand in calcul riscurile potentiale pe care aceste organisme le-ar putea avea asupra animalelor si a mediului.
Legi dure in Belgia
La randul lor, belgienii din regiunea Wallonie, care practica prin traditie o agricultura ecologica, au adoptat o legislatie severa impotriva OMG-urilor.
„Arsenalul represiv” al belgienilor care traiesc in aceasta regiune include amenzi usturatoare, cat si posibilitatea de a smulge din pamant culturile de OMG-uri, pentru a evita contaminarea genetica a plantelor traditionale.
De curand insa, Asociatia belgiana pentru Protectia Consumatorilor a detectat urme de cereale modificate genetic chiar in produsele alimentare bio. Astfel, 23 de produse dintre cele 113 etichetate bio, continand porumb si soia, au fost declarate ca fiind „infestate” cu OMG-uri.
Sursa: Adevarul