Avertismentul GreenPeace privind culturile modificate genetic

0
639
Avertismentul GreenPeace privind culturile modificate genetic
Avertismentul GreenPeace privind culturile modificate genetic
Avertismentul GreenPeace privind culturile modificate genetic

La finalul unei runde nocturne de negocieri, guvernele europene au agreat la finele lui 2014 o noua legislatie UE care acorda tarilor membre dreptul de a interzice culturile de organisme modificate genetic pe teritoriul lor. Cu toate acestea, noteaza GreenPeace,  textul agreat livreaza mai putin decat promitea initial, deoarece nu permite tarilor sa foloseasca dovada pagubelor de mediu pentru a justifica interzicerea culturilor modificate genetic la nivel national.

Marco Contiero, director de politici agricole al Greenpeace EU, comenteaza asupra rezultatului votului:Ministrii de mediu spun ca vor ca tarile lor sa aiba dreptul de a interzice cultivarea de plante modificate genetic pe teritoriul lor, dar textul pe care l-au aprobat nu acorda guvernelor un drept legal pe deplin. Sunt legati la maini pentru ca nu au permis folosirea dovezilor referitoare la daunele asupra mediului pentru a interzice cultivarea de OMG. Astfel, acele tari care vor sa spuna NU culturilor MG sunt expuse atacurilor in instanta care ar putea fi lansate de catre companiile din industria biotehnologiilor.

Potrivit Greenpeace, textul agreat este slab din punct de vedere legal [1] si ignora apelurile Parlamentului European de a reda tarilor membre dreptul de a folosi aspectele legate de protectia mediului pentru a interzice cultivarea de OMG [2].

Se asteapta ca Parlamentul European sa aprobe aceasta noua directiva in cadrul unui vot plenar, in ianuarie 2015. Aceasta ar presupune faptul ca Statele Membre vor putea interzice OMG-uri sau grupuri de OMG-uri pentru cultivarea pe teritoriul acestora. De asemenea, in cazul in care permit cultivarea acestor organisme, statele vor fi nevoite sa adopte masuri de co-existenta mai restrictive, care sa impiedice prezenta neintentionata a OMG-urilor in alte locuri decat in cele aprobate, si in alte produse (decat cele vizate) – pe teritoriul lor, sau pe teritoriul statelor vecine. In acelasi timp, este nevoie ca procesul de evaluare a riscurilor pe care le pot presupune organismele modificate genetic sa fie substantial imbunatatit.

Note:

[1] Comentariul Greenpeace referitor la pozitia Consiliului de Mediuhttp://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/agricultura-sustenabila/activitati/Statele-membre-UE-au-agreat-in-ceea-ce-privete-dreptul-de-a-interzice-cultivarea-OMG-urilor-la-nivel-naional/12 iunie 2014.

[2] Votul comitetului in Parlamentul Europeanhttp://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/agricultura-sustenabila/activitati/parlamentul-european-a-votat-pentru-a-da-tarilor-membre-dreptul-legal-de-a-interzice-cultivarea-de-omg/ 11 noiembrie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.