Uniunea Europeana aproba importurile de soia modificata genetic, permite folosirea acesteia pentru hrana animalelor, care sunt apoi sacrificate si ajung in farfuriile consumatorilor europeni. In schimb, agricultorilor romani li se interzice infiintarea culturilor de soia modificata genetic.
In aceste conditii, fermierii locali au de pierdut in fata celor din statele sud-americane, spre exemplu. In plus, Romania, o mare cultivatoare de soia inainte de 1989, pierde un avantaj major. Drept urmare, Romania ar trebui sa interzica importurile de soia modificata genetic, apreciaza presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, Sorin Minea.
„De ce suntem obligati sa importam soia modificata genetic, iar agricultorului roman ii este interzis sa cultive soia modificata genetic si se spune ca este daunatoare sanatatii consumatorului. Daca produsele modificate genetic reprezinta un pericol pentru sanatate, trebuie sa fie interzise importurile de produse modificate genetic, iar daca se considera ca plantele modificate genetic nu sunt daunatoare sanatatii, trebuie sa fiu lasat sa le cultiv. Romania are un potential urias la culturile de soia. La ora actuala, Romaniei i s-a creat, la nivelul Uniunii Europene, un dezavantaj major, prin interdictia de a cultiva soia modificata genetic. Romania a fost un mare producator de soia in Europa, iar costurile de producere sunt net superioare ca avantaje, fata de costurile la soia de import”, a declarat Sorin Minea, informeaza Agerpres.
In fuga calului
Ilie Van, presedintele presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, apreciaza ca modificarile facute in legislatia europeana cu privire la industria agroalimentara s-au facut prea rapid, astfel ca producatorii romani nici nu au avut timp sa formuleze un punct de vedere.
„Cred ca timpul de la criza calului pana la adoptarea noilor acte legislative a fost prea scurt si nu am avut posibilitatea sa prezentam pozitia sectorului fata de noile reglementari”, a subliniat Ilie Van.
In fiecare an, in Uniunea Europeana se importa aproximativ 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar in Romania intra peste 500.000 de tone, in special porumb si soia. 97% dintre produsele modificate genetic devin furaje si sunt consumate de porci, vaci sau pasari.