Ursii bruni si lupii din Muntii Apuseni, protejati printr-un proiect din Marea Britanie

Ursii bruni si lupii din Muntii Apuseni, protejati printr-un proiect din Marea Britanie
Ursii bruni si lupii din Muntii Apuseni, protejati printr-un proiect din Marea Britanie

Ursii bruni si lupii din Muntii Apuseni vor fi protejati printr-un proiect din Marea Britanie, selectat pentru finantare de Comisia Europeana in cadrul programului Life+, in care nu se regaseste, la aceasta sesiune, niciun proiect romanesc.

  Comisia Europeana a aprobat finantarea a 248 de noi proiecte in cadrul programului Life+, care reprezinta fondul pentru mediu al Uniunii Europene. Proiectele vizeaza actiuni in domeniul conservarii naturii, al schimbarilor climatice, al politicii de mediu, precum si activitati de informare si comunicare privind problemele de mediu in toate statele membre. In total, ele reprezinta o investitie totala de aproximativ 556,4 milioane de euro, din care UE va furniza 281,4 de milioane de euro, restul trebuind asigurati de aplicanti.

In urma celei mai recente cereri de propuneri a Comisiei, care s-a incheiat in septembrie 2012, aceasta a primit 1.159 de propuneri.

Niciun proiect din Romania nu se regaseste pe lista proiectelor selectate pentru finantare. Totusi, unul dintre proiectele Marii Britanii selectate in Life+ vizeaza conservarea populatiilor de ursi bruni si lupi din Muntii Apuseni. In cadrul proiectului „Life Connect Carpathians” se va interveni pentru restaurarea si conservarea habitatelor naturale in pericol si promovarea unui management adecvat in zona.

Proiectul acesta si inca unul din Marea Britanie – al Societatii Regale pentru Protectia Pasarilor, ce vizeaza salvarea chirei mici – au obtinut o finantare de 6,6 milioane de euro. In total, pentru cele noua proiecte din Marea Britanie, a fost aprobata o finantare de 22,6 milioane de euro.

Life+ este instrumentul financiar pentru mediu al Uniunii Europene si are un buget total de 2,14 miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013. Comisia lanseaza in fiecare an cate o cerere de propuneri de proiecte Life+.

Beneficiar al Programului Life+ 2013 poate fi orice persoana juridica (organism public si/sau privat, ca beneficiar unic sau in parteneriat), inregistrata in statele membre ale UE sau in Croatia.

In Romania, programul se desfasoara din 1999, pana in prezent fiind finantate, prin acest instrument, peste 60 de proiecte romanesti.

Multe dintre proiectele din Romania sunt propuse de agentiile pentru protectia mediului, singure sau in parteneriat. Pana in prezent, au fost finalizate opt proiecte Life+, in care agentiile de protectia mediului au fost initiatoare sau partenere. Proiectele, in valoare totala de 5.053.681 de euro, au vizat, printre altele, Restaurarea Ecologica a Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior (in valoare de 825.000 de euro, propus de APM Galati), Intarirea sistemului de protectie a carnivorelor din judetul Vrancea (577.989 de euro), Managementul conservativ al habitatului 8310 din Situl N2000 Semenic – Cheile Carasului (546.159 de euro, inaintat de APM Timisoara) si Protectia vanturelului de seara in Euroregiunea Panonica (140.816 de euro, propus de APM Bihor).

Alte 12 proiecte, in care APM-urile sunt initiatoare sau partenere, in valoare totala de 12.138.087 de euro, sunt in curs de implementare, potrivit datelor remise MEDIAFAX de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).

Rata maxima de cofinantare prin programul Life+ este de 50 la suta, insa poate fi si de 75 la suta, pentru proiectele orientate pe speciile si/sau habitatele prioritare.

Bugetul alocat Romaniei pentru 2013 este de 11.723.542 de euro, din cel de 278 de milioane de euro la nivelul UE.

Propunerile de proiecte pentru 2013 trebuiau validate si trimise Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, pana in 25 iunie.

Programul Life+ are mai multe componente.

Proiectele Life+ Natura si biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a speciilor si habitatelor pe cale de disparitie. Dintre cele 258 de propuneri primite pe aceasta componenta a programului in 2012, Comisia a selectionat pentru finantare 92 de proiecte depuse de parteneriate create intre organisme de conservare a naturii, autoritati guvernamentale si alte parti interesate.

Proiectele selectionate, coordonate de beneficiarii acestora din 24 de state membre, reprezinta o investitie totala de 247,4 milioane de euro, din care aproximativ 139,3 milioane de euro sunt oferite de UE.

Componenta Life+ Politica si guvernanta in materie de mediu promoveaza proiecte-pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode si instrumente inovatoare. Dintre cele 743 de propuneri primite, Comisia a selectat pentru finantare 146 de proiecte depuse de o gama larga de organizatii din sectorul public si privat. Proiectele selectionate, coordonate de beneficiari ai proiectelor din 18 state membre, reprezinta o investitie totala de 298,5 milioane de euro, din care UE va furniza aproximativ 136,8 milioane de euro.

In cadrul acestei componente, Comisia va contribui cu peste 34,6 milioane de euro la 29 de proiecte care abordeaza in mod direct schimbarile climatice si care au un buget total de 81,1 milioane de euro. In plus, numeroase alte proiecte care se concentreaza asupra altor aspecte vor avea un impact indirect asupra emisiilor de gaze cu efect de sera. Alte domenii importante vizate de proiecte includ apa, deseurile si resursele naturale, produsele chimice, mediul urban, calitatea solului si a aerului.

Proiectele Life+ Informare si comunicare disemineaza informatii si atrag atentia asupra problemelor de mediu. Dintre cele 158 de propuneri primite, Comisia a selectionat 10 proiecte depuse de diferite organizatii publice si private din domeniul conservarii naturii si/sau a mediului. Proiectele se desfasoara in noua state membre si reprezinta o investitie totala de 10,2 milioane de euro, din care UE va furniza aproximativ 5,2 milioane de euro.

Patru dintre cele 10 proiecte promoveaza actiuni de sensibilizare a publicului in legatura cu natura si biodiversitatea, iar restul de sase proiecte se concentreaza asupra altor probleme de mediu, cum sunt schimbarile climatice, utilizarea eficienta a resurselor si prevenirea poluarii costiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *