„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica

„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica:
„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica:
„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica:

„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica: Nu exista un consens stiintific privind siguranta organismelor modificate genetic

Nu exista un consens stiintific privind siguranta alimentelor si a culturilor modificate genetic, conform unui grup international de peste 90 de oameni de stiinta. Declaratia redactata de acestia vine ca raspuns la afirmatiile recente din industria OMG si a unor cercetatori, jurnalisti si comentatori care sustin ca exista un “consens stiintific” ca alimentele si culturile modificate genetic sunt, in general, sigure pentru sanatatea umana si animala si pentru mediu. In declaratie se spune ca aceste afirmatii sunt “inselatoare”.

“Astfel de afirmatii pot pune sanatatea oamenilor si a mediului la riscuri inutile si duc la o atmosfera de multumire de sine,” afirma Dr. Angelika Hilbeck, presedintele retelei europene a oamenilor de stiinta pentru responsabilitate sociala si de mediu (ENSSER) si unul dintre semnatarii declaratiei. “Atragem atentia asupra diversitatii opiniilor in ceea ce priveste organismele modificate genetic in comunitatea stiintifica si a rezultatelor de multe ori contradictorii sau neconcludente ale studiilor privind siguranta OMG. Acestea includ efectele toxice asupra animalelor de laborator hranite cu alimentele modificate genetic si utilizarea pesticidelor la cultivarea plantelor modificate genetic”.

In ciuda acestui tablou nuantat si complex, un grup de oameni sustine ca alimentele si culturile modificate genetic sunt sigure. In realitate, multe intrebari raman fara raspuns si, in unele cazuri, exista un motiv serios de ingrijorare.

Prof. C. Vyvyan Howard, specialist in toxicopatologie de la Universitatea din Ulster si semnatara a declaratiei, spune ca “intr-un numar semnificativ de studii se sugereaza ca plantele si alimentele modificate genetic pot fi toxice sau alergene. Se sustine adesea ca milioane de americani consuma alimente modificate genetic fara efecte adverse. Dar, deoarece SUA nu are nici o etichetare pentru OMG si nici studii epidemiologice nu au fost efectuate, nu exista nici o modalitate de a sti daca ratele crescute ale bolilor cronice au legatura cu consumul de organisme modificate genetic sau nu. Prin urmare, afirmatiile legate de faptul ca nu exista efecte nu au nici o baza stiintifica. “

“Viitorul alimentelor, al agriculturii este printre marile provocari ale omenirii din secolul 21. Pretentia ca exista un consens stiintific privind siguranta OMG este inselatoare si denatureaza dovezi stiintifice diverse si neconcludente. Trebuie sa fie luate in considerare multe cercetari stiintifice in dezbateri deschise, transparente si oneste care sa implice societatea. Aceasta este o responsabilitate a oamenilor de stiinta si a stiintei”, comenteaza Prof. Ernst Ulrich von Weizsäcker.

Un alt semnatar, Prof Brian Wynne de la Universitatea Lancaster, a declarat: “Este iresponsabil sa pretinzi ca exista un consens cu privire la aceste probleme. Multe intrebari importante raman deschise, in timp ce alte aspecte noi sunt descoperite si raportate de catre oameni de stiinta independenti in literatura stiintifica internationala. Intr-adevar, raspunsurile la unele intrebari-cheie de interes public bazate pe cercetare au fost neglijate datorita unui dezechilibru imens in finantarea cercetarii, au fost favorizate cercetarile care promoveaza tehnologia in dauna unor studii aprofundate legate de biosecuritate.”

Aceasta declaratie este facuta de ENSSER la o saptamana dupa ce „World Food Prize”- o alternativa a premiilor Nobel pentru agricultura – a fost acordat unor angajati Monsanto si Syngenta. Acest premiu a provocat indignare la nivel mondial si este in contrast puternic cu hotarari recente din mai multe tari care restrictioneaza sau interzic cultivarea sau comercializarea de anumite culturi modificate genetic. Acestea includ 9 tari din Europa si Mexic si tari in curs de dezvoltare, cum ar fi Bangladesh, Filipine si India.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *