Fermierii salajeni vor sa produca bio

Fermierii salajeni vor sa produca bio
Fermierii salajeni vor sa produca bio

Stimulati de subventiile pe care le pot primi, dar si de piata de desfacere a produselor, tot mai multi fermieri salajeni doresc sa intre in sistemul de agricultura ecologica. Potrivit informatiilor furnizate de catre reprezentantii Directia Agricola Judeteana (DAJ) Salaj, pana in acest moment 586 de agricultori s-au inscris in evidentele institutiei cu intentia de a incepe conversia fermelor clasice pe care le detin.

„Fermierul incheie un contract cu una dintre cele 14 firme de inspectie si certificare acreditate pentru 2013 de catre Ministerul Agriculturii, pentru ca mai apoi, cu o copie a cererii pe suprafata aferenta anului in curs, sa se prezinte la Directia Agricola. Aici intocmeste o fisa cu suprafata cu care doreste sa se inscrie in sistemul agriculturii ecologice. Fisa respectiva constituie piesa la dosarul prin care cere sprijin de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura pe durata perioadei de conversie”, a precizat Dorel Dumitras, consilier Agricultura Ecologica in cadrul DAJ Salaj. Potrivit spuselor sale, termenul limita inregistrarea operatorilor in agricultora ecologica este 31 august.

Reprezentantul DAJ Salaj a mentionat ca in judetul Salaj sunt certificati in agricultura ecologica aproximativ 120 de operatori. Printre cei care exploateaza cele mai mari suprafete de teren se numara Farm Ecolact Zalau, Salvatore SRL Zalau si Agrobob SRL Bobota.

„Daca in 2010 erau in perioada de conversie 35 de fermieri, in anul 2011 vorbeam despre 228 de fermieri, pentru ca anul trecut, numarul celor care s-au orientat spre agricultura ecologica sa ajunga la 581”, a completat Viorica Chisiu, consilier in cadrul Centrului Judetean APIA.

In ceea ce priveste sprijinul financiar acordat salajenilor care incep conversia fermelor clasice, acesta variaza in functie de cultura si de suprafata de teren pe care o detin. Cea mai mare subventie, in valoare de 393 de euro pe hectar, se acorda celor care detin livezi. Impreuna cu sprijinul pe suprafata, proprietarului de livada, certificat ca agricultor biu, ii poate intra in buzunar, intr-un singur an, 500 de euro.

Pentru ca produsele sa poarte eticheta „AE”, specifica agriculturii ecologice, este nevoie de o perioada de conversie care se intinde pe perioada a doi sau trei ani, in functie de tipul culturii ori de specia de animale. In perioada respectiva, va fi eliminata orice tehnologie polunta, va fi ameliorata si mentinuta fertilitatea naturala a solului, vor fi utilizate rase, soiuri, specii cu rezistenta sporita la conditiile de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *