Bacteriile rezistente la antibiotice se pot transmite prin contactul direct cu animalele infectate, dar si prin consumul de carne

Bacteriile rezistente la antibiotice se pot transmite prin contactul direct cu animalele infectate, dar si prin consumul de carne
Bacteriile rezistente la antibiotice se pot transmite prin contactul direct cu animalele infectate, dar si prin consumul de carne

Rezistenta la antibiotice se datoreaza si faptului ca oamenii administreaza antimicrobiene in exces si animalelor, carnea carora mai apoi o consuma, sustin specialisti Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor.

Potrivit acestora, antibioticile utilizate in tratamentul si prevenirea infectiile la animale tin de aceleasi grupuri chimice ca si preparatele utilizate in medicina umana, informeaza ecdc.europa.eu. Prin urmare, animalele pot purta bacterii rezistente la antibiotice care usor pot fi transmise oamenilor. De exemplu, infectia cu bacteriile Salmonella si Campylobacter, care provoaca diaree, sunt asociate cu consumul de alimente. De asemenea, oamenii pot dobandi bacterii rezistente la antibiotice prin contactul direct cu animalele, asa cum se intampla cu anumite tulpini de SARM, dar si prin consumul carnii acestora, in special cea de porc. Specialistii sustin ca purtatorii de bacterii rezistente sunt, in general, mai predispusi la infectiile complicate ale acelorasi microorganisme.

Rezistenta la antibiotice poate fi dobandita, de asemenea, prin utilizarea incorecta a antibioticelor in medicina umana, in comunitate, spitale si alte institutii de sanatate. Potrivit specialistilor, administrarea antibioticilor modifica intotdeauna flora bacteriana normala, ceea ce are adesea efecte secundare, precum diareea. De aceea, preparatele antimicrobiene nu trebuie utilizate daca nu sunt necesare, de exemplu in cazul infectiilor virale, precum raceli obisnuite sau gripa. Specialistii atentioneaza ca doar medicul poate decide dozajul corect de antibiotice si cat de frecvent trebuie consumate.

Ezista situatii cand, desi antibioticele sunt administrate corespunzator, rezistenta totusi apare ca reactie naturala de adaptare a bacteriilor. De aceea expertii atentioneaza ca de fiecare data cand apar si se dezvolta bacterii rezistente la antibiotice, este esential sa luati masuri pentru controlul infectiilor, pentru a preveni raspandirea la alti pacienti sau persoane.

Portivit Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor, din statele membre ale Uniunii Europene, Grecia si Ciprul utilizeaza cele mai multe antibiotice pentru pacientii din ambulatoriu. Datele arata ca, anual, aici se consuma aproximativ de trei ori mai multe antibiotice fata de Olanda, tara care utilizeaza cele mai putine antimicrobiene.

Nivelurile de consum de antibiotice se afla intr-o stransa legatura cu gradul de rezistenta la antibiotice. Adica, cu cat mai multe antibiotice se utilizeaza, cu atat mai mare va fi rezistenta bacteriilor ce provoaca infectii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *