Studiu. 1 din 2 pacienti nu respecta tratamentul cu antibiotice

Studiu. 1 din 2 pacien?i nu respect? tratamentul cu antibiotice
Studiu. 1 din 2 pacienti nu respecta tratamentul cu antibiotice
Studiu. 1 din 2 pacienti nu respecta tratamentul cu antibiotice

Peste 34% dintre pacientii care urmeaza un tratament cu antibiotice uita sa ia cel putin o doza pe parcursul tratamentului si doar 32,6% respecta cu strictete intervalul de administrare a dozelor. Aceste doua greseli sunt cel mai frecvent intalnite in randul pacientilor la care se adauga si faptul ca dupa 3 zile de administrare, doar 44% dintre pacienti mai respecta tratamentul prescris. Acestia ori renunta complet la medicatie, ori nu mai respecta intervalul de administrare. Conform statisticilor, in medie, fiecare roman a urmat in ultimele 12 luni un tratament cu antibiotice.

Administrarea incorecta duce la aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice. Acestea nu mai sunt sensibile la tratamentul cu antibiotice, afectiunea poate dura mult mai mult sau pot aparea complicatii serioase, fiind necesar un tratament mult mai lung si adesea mult mai costisitor. In unele cazuri grave bacteriile rezistente la antibiotice pot duce chiar la decesul pacientului.

Comportamentul individual ii afecteaza si pe cei din jur pentru ca bacteriile rezistente la antibiotice raman in organism sau pot fi transmise si altor persoane, chiar daca acestea nu au luat nici un antibiotic. De aceea, atunci cand se primeste o prescriptie cu antibiotice de la doctor, trebuie respectat cu strictete numarul de administrari prescrise, intervalul orar dintre acestea si durata tratamentului.

Administrare

Antibioticele sunt disponibile intr-o gama variata de forme farmaceutice si concentratii diferite, fiind posibila administrarea orala a acestora sub mai multe forme, ca de exemplu: suspensii (usor de folosit de catre parinti in tratamentul copiilor), comprimate sau forme farmaceutice moderne, precum comprimatele orodispersabile, care se pot dizolva fie in cavitatea bucala, fie in apa.

18 noiembrie este ziua cand la nivel european se atrage atentia asupra consumului de antibiotice si utilizarea corecta a acestora. Cu aceasta ocazie, compania Sandoz a demarat un program de informare privind consumul corect de antibiotice, sub numele de „Antibiotice inspirate de momentele speciale ale vietii”.

Rezistenta antimicrobiana ucide 25.000 de oameni in fiecare an

Administrarea incorecta a antibioticelor nu se aplica, din pacate, numai in cazul oamenilor, ci si in cel al animalelor. Biroul European al Consumatorilor (BEUC) a demarat o campanie prin care se intentioneaza reducerea antibioticelor si in cazul animalelor de ferma.

Rezistenta antimicrobiana ucide 25.000 de oameni in fiecare an in Europa. Utilizarea antibioticelor nu ar trebui sa fie un prim gest reflex pentru oameni atunci cand sunt bolnavi, dar acelasi principiu trebuie sa se aplice pentru animalele de ferma, de asemenea. De Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice (18 noiembrie), BEUC a demarat o campanie prin care solicita institutiilor UE sa restrictioneze utilizarea de antibiotice in randul animalelor astfel incat sa fie redusa rezistenta. Normele actuale ale UE privind o astfel de utilizare sunt inadecvate. In timp ce utilizarea de antibiotice pentru stimularea cresterii a fost interzisa in UE in 2006, animalelor le sunt date in continuare antibiotice pentru a preveni imbolnavirea, desi toata turma este sanatoasa. Noile propuneri legislative aflate in discutie in Parlamentul European ar trebui sa interzica in mod clar utilizarea de antibiotice in cazul animalelor sanatoase. Statele membre sunt libere sa-si stabileasca propriile reguli, dar sunt necesare norme la nivelul UE. Campania BEUC isi are radacinile in testele organizatiilor membre cu privire la carnea cruda vanduta in 9 tari europene. In Italia, Portugalia, Spania, Belgia, Olanda si Germania, 72-98% din probele de pasari au fost contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice. Valorile mai mici nu ar trebui sa fie trecute cu vederea – probe de carne testate in Franta contineau „superbacterii”, adica bacterii rezistente la mai multe antibiotice. Bacteriile care rezista la antibiotice inseamna ca infectiile – chiar si cele de rutina – vor fi mai dificil de vindecat. Prin urmare, interventii, cum ar fi chirurgia sau chimioterapia, care se bazeaza pe eficacitatea antibioticelor, au devenit deja mai periculoase. Cu cat sunt folosite mai mult antibioticele, cu atat este mai mare riscul ca bacteriile sa devina rezistente. Utilizarea abuziva si excesiva in fermele de animale stimuleaza rezistenta care se poate raspandi la oameni in mai multe moduri, inclusiv prin alimente. „Cu totii avem nevoie de antibiotice care functioneaza atunci cand suntem bolnavi sau supusi unei interventii chirurgicale. Prin urmare, este esential sa se pastreze eficienta antibioticelor daca nu dorim ca o simpla taietura sau infectiile urechii sa devina din nou extrem de riscante. Cea mai buna practica este sa se reduca utilizarea antibioticelor pe animalele care vor ajunge in farfuriile noastre. De exemplu, Danemarca a redus utilizarea antimicrobiana cu 90% in 13 ani”, a declarat Monique Goyens, director general al BEUC. Impactul supra sanatatii umane Toti avem nevoie de antibiotice care sa functioneze atat pentru oameni, cat si pentru animale. Utilizarea excesiva si abuziva a dus la rezistenta, ceea ce inseamna ca eficienta antibioticelor a scazut. Cu totii stim ca trebuie sa avem grija la consumul de antibiotice, dar si in cazul animalelor ar trebui sa se aplice aceleasi principii. „Trebuie sa administram antibiotice doar animalelor bolnave si sa le excludem pe cele sanatoase. Mai mult, acele antibiotice de care avem cea mai mare nevoie pentru a vindeca oameni nu trebuie folosite pe animale daca vrem sa diminuam rezistenta”, a declarat conf. univ. dr. Costel. Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania. Precum oamenii, animalele din ferme sunt purtatoare de bacterii. Acestora li se dau adesea antibiotice, chiar si atunci cand nu sunt bolnave. Dar cu cat sunt folosite mai mult antibioticele, cu atat este mai mare riscul ca bacteriile sa devina rezistente. Rezistenta la antibiotice se raspandeste foarte usor. Bacteriile rezistente se transmit prin carne, dar si vegetarienii sunt expusi. Bacteriile se pot transmite prin balegarul contaminat al animalelor sau prin apa folosita la cresterea culturilor alimentare, prin aer ori prin intermediul angajatilor fermei care lucreaza cu animale. Ce putem face In afara de politicile adoptate la nivelul UE, fiecare individ in parte poate adopta cateva masuri in propria casa pentru a nu se expune la consumul de carne contaminata cu bacterii rezistente: • Gateste carnea temeinic • Spala-ti mainile dupa manipularea carnii crude, in special inainte de a atinge alimentele care se vor consuma crude • Dezgheata intotdeauna carnea in frigider. Propuneri „Daca dorim sa avem o sansa in reducerea acestei rezistente, noile propuneri ale UE ar trebui sa interzica in mod clar administrarea de antibiotice la animalele sanatoase. De asemenea, aceste antibiotice care sunt necesare pentru a trata oamenii nu trebuie sa fie prescrise si animalelor”, sustin reprezentantii BEUC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *