In judetul Olt se produc ecologic oua, rosii, catina, miere si culturi vegetale

Sănătate: Efectele roşiilor asupra pielii
In judet se produc ecologic oua, rosii, catina, miere si culturi vegetale
In judet se produc ecologic oua, rosii, catina, miere si culturi vegetale

Oamenii au inteles ca sanatatea are o legatura stransa cu alimentatia. Din aceasta cauza, produsele ecologice, adica cele asupra carora nu se intervine chimic, au mare cautare. In judet, agricultura ecologica pare a fi un segment inca la inceput de drum. In acest an, 29 de ferme din Olt s-au inscris pe lista celor care doresc sa produca ecologic. Astfel, in Olt avem oua, culturi vegetale, legume, catina si miere naturale, neatinse de chimicale otravitoare.
Pentru ca oamenii vor sa manance cat mai sanatos, intr-o lume tot mai industrializata si o atmosfera poluata, produsele ecologice sunt la mare cautare. Oamenii incep sa puna pret pe preparatele facute in trecut de bunici, sa le aprecieze simplitatea si gustul, sa constientizeze ca produsele procesate, puii mari si indesati crescuti peste noapte si legumele „aratoase” din piete ne distrug sanatatea.

Agricultura ecologica presupune utilizarea unor procedee si tehnologii care sa se apropie foarte mult de legile naturale, fara a fi utilizati fertilizanti si pesticide de sinteza, stimulatori si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de crestere a animalelor.

Reprezentantii Directiei Agricole Olt spun ca 29 de ferme din judet au fost inscrise pe lista celor care doresc sa produca ecologic, dintre care douazeci de producatori, doi procesatori si patru comercianti. Fermele sunt specializate pe culturi vegetale, pe legume si solarii, trei ferme produc oua ecologice la Leleasca, Valeni si Curtisoara. Daca la Dobroteasa un apicultor produce miere ecologica, la Bucinisu un fermier detine 20 de hectare de catina, ce este certificata ecologic.

„Acesti fermieri sunt monitorizati permanent si sunt inspectati o data pe an de Organismul de Inspectii si Certificare. Ei trebuie sa respecte niste criterii foarte clare. Avem produse ecologice in judet, legume, rosii la Scornicesti, culturi vegetale, catina, miere, oua, insa nu avem nimic pe industria alimentara”, au spus reprezentantii Directiei Agricole Olt.

Productie mai mica cu 60%, costuri duble

Majoritatea fermelor care doresc sa produca ecologic se afla in perioada de reconversie, producatorii avand nevoie de noi autorizatii pentru a produce natural. Desi costurile privind culturile ecologice se dubleaza, presedintele Sindicatului Producatorilor Agricoli „Agrostar” Olt, Ion Paunel, spune ca agricultura ecologica devine interesanta pentru fermieri, pentru ca Uniunea Europeana acorda fonduri substantiale pentru alimentele neatinse de chimicale.

„In judet, agricultura ecologica este la inceput de drum. Multe ferme se afla in perioada de reconversie. Atat pentru producatori, cat si pentru comercianti, UE acorda subventii substantiale. Regulile sunt foarte stricte, se fac controale, se analizeaza solul. Chiar ii rog pe fermieri sa se indrepte catre agricultura ecologica, pentru ca sunt fonduri foarte mari, iar consumatorul se indreapta spre aceste produse. Costurile cu aceste produse sunt duble, pentru ca totul se face manual, fara chimicale. Produsele sunt platite mult mai bine, desi productia este mai mica cu 60%”, a spus Paunel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *