Tratarea bebelusului cu antibiotice si riscul de obezitate

0
600
Beneficiile nasterii naturale pentru copil si mama
Tratarea bebelusului cu antibiotice si riscul de obezitate
Tratarea bebelusului cu antibiotice si riscul de obezitate

Desi medicina moderna e foarte ferma in ceea ce priveste administrarea antibioticelor, Romania este inca tara in care pediatrii recomanda prea des antibiotice bebelusilor si copiilor.

Bebelusii sub sase luni care au fost tratati cu antibiotice prezinta un risc crescut sa sufere de obezitate odata cu inaintarea in varsta. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta americani de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din New York, SUA.

„Se crede de obicei ca obezitatea este un fapt cauzat in mare parte de un regim alimentar nesanatos si un stil de viata sedentar, dat tot mai multe studii demonstreaza ca lucrurile sunt mai complicate”, spune Leonardo Trasande, co-autor al studiului.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au analizat utilizarea antibioticelor la 11.532 copii nascuti la Avon (Marea Britanie), in 1991 si 1992. Ei au descoperit ca bebelusii carora li se administrasera antibiotice in primele cinci luni de viata cantareau mai mult decat ceilalti copii. Diferenta de greutate era mica intre 10 si 20 de luni, dar a crescut apoi si, la trei ani si doua luni, la copiii care luasera antibiotice cand erau bebelusi sansele sa fie supraponderali erau mai mari cu 22%. In schimb, copiii care luasera antibiotice dupa varsta de cinci luni nu prezentau diferente semnificative de greutate fata de ceilalti.

Bacteriile din intestin sunt foarte importante pentru sanatate

„Microbii prezenti in intestine ar putea juca un rol important in felul in care abordam caloriile. Expunerea la antibiotice, mai ales la o varsta foarte frageda, ar putea distruge anumite bacterii care influenteaza felul in care asimilam hrana in corp – si care, altfel, ne-ar face sa ramanem slabi”, a punctat Trasande.

Datele obtinute au mai aratat ca micutii care fusesera tratati cu antibiotice dupa varsta de cinci luni nu prezentau diferente semnificative de greutate fata de ceilalti.

„Crescatorii de animale stiu de multa vreme ca antibioticele sunt bune sa faca vaci mai mari, care pot fi vandute apoi in castig. Chiar daca trebuie sa mai facem cercetari pentru a ne confirma descoperirile, acest studiu, desfasurat cu multa seriozitate, sugereaza faptul ca antibioticele influenteaza luarea in greutate, indeosebi la copii”, mentioneaza Jan Blustein, cercetatoare la universitatea mai sus mentionata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.