Ecologistii avertizeaza: Holzindustrie Schweighofer recompenseaza lemnul taiat ilegal. Austriecii se apara

Ecologistii avertizeaza: Holzindustrie Schweighofer recompenseaza lemnul taiat ilegal. Austriecii se apara
Ecologistii avertizeaza: Holzindustrie Schweighofer recompenseaza lemnul taiat ilegal. Austriecii se apara

Organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicitatii filmari care arata cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania, cel mai mare procesator de rasinoase din tara, accepta cu buna stiinta si recompenseaza lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie, insa compania sustine ca in procesul de achizitionare a bustenilor respecta legile si reglementarile in vigoare si anunta ca va demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta.

EIA a prezent, intr-o conferinta de presa, inregistrari video realizate cu camera ascunsa, in care investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori straini care au castigat drepturile de punere in valoare a unei cantitati anume de lemn din padurile unei asociatii de proprietari din Romania. In discutiile pe care acestia le-au purtat cu oficialii romani si austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au mentionat de mai multe ori intentia de a taia mai mult decat este permis conform contractului cu asociatia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurari ca lemnul ilegal va fi cumparat. Oficialii Schweighofer au confirmat ca vor cumpara lemnul si au aratat bonusurile pe care le ofera pentru cantitati suplimentare de lemn.

La randul sau, compania sustine ca respecta legislatia in vigoare si promite ca va demara o ancheta interna.

“In procesul de achizitionare a bustenilor respectam intotdeauna legile si reglementarile in vigoare. De altfel, cadrul juridic al tarilor in care ne desfasuram activitatea sta intotdeauna la baza functionarii Holzindustrie Schweighofer. Activitatea de exploatare a padurilor este reglementata prin lege pe baza unui plan de management stabilit pentru 10 ani si a monitorizarii efectuate de Politia Forestiera”, se precizeaza intr-un comunicat.

Holzindustrie Schweighofer subliniaza ca nu taie busteni din paduri, nu transporta busteni, dar cumpara busteni livrati la poarta unitatilor sale de productie. Conform legislatiei in vigoare, orice livrare trebuie sa provina din exploatari legale si fiecare furnizor se angajeaza in acest sens in fata companiei prin contract. In plus, provenienta legala trebuie dovedita cu documente relevante pentru fiecare livrare in parte. Aceste obligatii sunt asumate de furnizori, acestia fiind singurii responsabili pentru provenienta materiei prime si pentru serviciile furnizate catre Holzindustrie Schweighofer.

“In privinta acuzatiilor exprimate public recent, Holzindustrie Schweighofer va demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta. Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera comportamentul inadecvat al angajatilor sai. Holzindustrie Schweighofer indeplineste toate cerintele legale impuse de statul roman. Mai mult decat atat, suntem certificati FSC (Forest Stewardship Council) si PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) si suntem monitorizati permanent de auditori independenti care tin evidenta stocurilor de materie prima prelucrata in fabricile noastre si verifica legalitatea provenientei materiei prime prelucrate in unitatile noastre de productie”, se spune in punctul de vedere al companiei.

Holzindustrie Schweighofer face parte din holdingul austriac privat Schweighofer Group. La nivelul anului 2014, compania avea 2.500 de angajati in unitatile de productie din Romania. Holzindustrie Schweighofer mentioneaza ca, in perioada 2002 – 2015, a investit in Romania 778 de milioane de euro, din care 166 de milioane de euro in ultimii doi ani.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente