Romania, obligata de CEDO sa devina groapa de gunoi a Europei: Depozit de deseuri toxice si periculoase la malul marii!

Romania, obligata de CEDO sa devina groapa de gunoi a Europei: Depozit de deseuri toxice si periculoase la malul marii!
Romania, obligata de CEDO sa devina groapa de gunoi a Europei: Depozit de deseuri toxice si periculoase la malul marii!

Depozit de deseuri toxice, pe malul marii! O firma cu patroni italieni a obtinut la Curtea Europeana a Drepturilor Omului dreptul de a construi o groapa de gunoi in localitate, dupa ce primaria si locuitorii s-au opus categoric.

Primaria orasului Navodari a primit recent o adresa din partea Ministerului Afacerilor Externe prin care se cere, intr-o perioada de maximum trei luni de zile, semnarea autorizatiei de construire a depozitului de deseuri toxice. Mai precis, Societatea Ecological Center SA a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) o hotarare definitiva prin care institutia de la malul marii este instiintata de acest lucru.

„Prin hotararea sa din 17 martie 2015, CEDO a constatat ca autoritatile nationale nu au depus suficiente eforturi pentru a asigura executarea deplina si intr-un termen rezonabil a titlului executoriu convocat de reclamanta. Pentru aceste motive, CEDO a obligat statul roman sa asigure executarea, prin cele mai adecvate mijloace, a sentintei civile nr. 759/12.08.2009 a Tribunalului Constanta, confirmata prin decizia nr. 63/CA/28.01.2010 a Curtii de Apel Constanta, in termen de trei luni de la data pronuntarii hotararii”, se arata in actul pe care l-a primit administratia publica din Navodari de la Ministerul Afacerilor Externe.

„Nu voi semna o astfel de autorizatie”

Vestea a cazut ca un trasnet asupra administatiei locale, dar si asupra societatii civile navodarene, care nu doreste sub nici o forma construirea acestui depozit. Centrul de gospodarie deseuri industriale ar urma sa fie construit pe ruinele USAS (fosta Uzina de Superfosfati si Acid Sulfuric).

„Este un moment extrem de greu pentru orasul Navodari si pentru mine personal. Am primit de la Ministerul Afacerilor Externe un document prin care ni se comunica solicitarea petentului Societatea Ecological Center SA, societatea cu care s-au judecat primarul Nicolae Matei si orasul Navodari, in legatura cu groapa de deseuri industriale pe care aceasta societate ar fi dorit sa o faca la Navodari, intr-unul din batalurile de la USAS. Sunt instiintat ca era un dosar pe rol, dosar cerut de Ecological Center la CEDO, care s-a judecat intr-un timp foarte scurt din punctul meu de vedere”, a spus viceprimarul orasului Navodari, Florin Chelaru.

Edilul a declarat ca va depune actele pentru revizuirea hotararii la Tribunal, apoi va solicita suspendarea provizorie a acesteia. Totodata, intreaga documentatie va fi trimisa Ministerului Afacerilor Externe.

Daca situatia nu se va remedia, acesta sustine ca prefera sa-si dea demisia de onoare. „Nu voi semna o astfel de autorizatie. Pentru mine este mai usor sa semnez o demisie de onoare decat o astfel de autorizatie. Imi voi da demisia daca nu vom reusi sa obtinem anularea deciziei CEDO”, a declarat viceprimarul orasului Navodari, Florin Chelaru.

Turismul va fi distrus

„Orice scapare a acestor deseuri vine spre Navodari si, de aici, spre mare. Va fi o distrugere a turismului din Romania. Aceasta groapa este pentru toata lumea, si toata lumea inseamna de la Sacele, daca nu chiar aproape de Tulcea, pana in sudul litoralului. Si locuitorii Constantei trebuie sa stie ca in acest moment au o problema. Este problema tuturor celor care respiram, mancam, bem apa si facem baie in Marea Neagra”, subliniaza, ingrijorat, viceprimarul.

Groapa de gunoi a Europei?!

Proiectul italienilor prevede construirea, la doar 1,5 km de oras, a unui depozit de 95 de metri inaltime, desfasurat pe aproximativ 30 hectare.

Depozitul ar reprezenta o adevarata bomba. In groapa groazei ar urma sa isi faca loc nenumarate tipuri de deseuri provenite din mai multe sectoare de activitate. Se vorbeste despre produse chimice din hidrometalurgia neferoasa, despre deseuri din industria fotografica sau deseuri din procesele termice ori din procesele organice, toate avand efecte distrugatoare asupra aerului si a panzei freatice, implicit asupra sanatatii oamenilor, mai ales ca in zona in care urmeaza sa se faca groapa pentru deseurile chimice exista niste izvoare puternice care ajung in Marea Neagra.

Conform proiectului, aici ar fi aduse, zilnic, 6.000 tone de deseuri care sa fie depozitate pe o suprafata de 29,5 hectare.

Fostul primar, in arest

Fostul primar al orasului Navodari Tudorel Calapod a fost condamnat, in 2014, la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual, dupa ce ar fi acordat ilegal certificatul de urbanism pentru construirea acestui depozit de deseuri. Magistratii Tribunalului Constanta au hotarat desfiintarea certificatului de urbanism nr 718 din 20 decembrie 2007, inregistrat la Primaria Navodari, eliberat catre SC Ecological Center SA Navodari, referitor la construirea depozitului de deseuri. Anchetatorii au stabilit ca in perioada 2004 – 2007, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, Tudorel Calapod, in calitate de primar al orasului Navodari, a creat un avantaj nelegal S.C. Ecological Center S.A. Navodari, reprezentata de Roberto Vincenteli si Manuela Stefania Marinescu. Astfel, societatea respectiva a obtinut in mod nelegal din partea Agentiei Nationale pentru Protectie Mediului Bucuresti acordul de mediu vizand edificarea unui depozit de deseuri toxice si periculoase pe raza orasului Navodari. Procurorii au constatat ca Tudorel Calapod a emis certificatul de urbanism care atesta in mod nereal un drept de proprietate (inexistent in cauza), necesar pentru obtinerea autorizatiei de mediu. Pe de alta parte, nu a cerut avizul de la Autoritatea Aeronautica Romana, si nici Planul de Urbanism Zonal, asa incat nu s-a cunoscut adevarata dimensiune a depozitului de deseuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *