8 octombrie – Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice

Sfaturi de cum trebuiesc folosite antibioticele

8 octombrie – Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice
8 octombrie – Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice

Ministerul Sanatatii din Romania si institutiile implicate in programele de sanatate publica s-au alaturat initiativei Centrului European pentru Controlul Bolilor, de a marca ”Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice’’, in saptamana din jurul datei de 18 noiembrie. Dupa cum ne explica directorul Directiei de Sanatate Publica- Giurgiu, dr. Paul Marinescu ”rezistenta la antibiotice este capacitatea naturala sau dobandita a unui microorganism de a rezista efectelor unuia sau mai multor antibiotic si este o problema de sanatate publica in crestere, in mare parte datorata consumului inadecvat de antibiotic”.

In acest an – ne mai spunea dr. Marinescu – aceasta zi pune accent pe promovarea utilizarii prudente a antibioticelor in spitale. Pentru pastrarea eficientei antibioticelor, acestea trebuie prescrise cu prudenta, numai atunci cand este nevoie, iar ajustarea tratamentului trebuie sa se faca in concordanta cu rezultatele culturii microbiologic –ne mai declara directorul DSPPaul Marinescu ne oferea cu acest prilej si :

SASE PRINCIPII SIMPLE PRIVIND FOLOSIREA ANTIBIOTICELOR

1. Antibioticele sunt medicamente vitale

Folosirea prudenta a antibioticelor este cea mai buna modalitate de a le pastra eficienta impotriva viitoarelor infectii bacteriene.

2. Antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene

In cazul in care copilul Dvs capata o infectie virala, o raceala de exemplu, adresati-va medicului sau farmacistului in legatura cu combaterea simptomelor. Aceasta poate include medicamente fara reteta, un umectant sau lichide calde.

3. Unele infectii ale urechii NU necesita antibiotice

Medicul va determina ce fel de infectie are copilul Dvs la ureche si daca sunt indicate antibioticele. Medicul poate actiona conform ghidurilor de practica actuale, asteptand cateva zile inainte de prescrierea antibioticelor, intrucat copilul se poate simti mai bine chiar fara antibiotice.

4. Cele mai multe dureri in gat NU necesita antibiotice

Doar 1 din 5 copii consultati de medic pentru durere in gat prezinta o infectie streptococica ce trebuie tratata cu antibiotic. Numai medicul poate confirma o faringita streptococica, printr-un test specific.

5. Mucusul de culoare verde NU indica nevoia de antibiotice

Cand sistemul imunitar lupta cu o infectie, mucusul isi poate schimba culoarea, chiar spre verde. Acest lucru este normal si nu indica nevoia de antibiotice pentru copilul Dvs.

6. Exista riscuri asociate oricarei prescriptii de medicamente

Antibioticele pot avea efecte adverse, variind de la un deranjament stomacal la o reactie alergica grava. Inainte de a prescrie un antibiotic, medicul copilului Dvs va evalua riscurile si beneficiile.

Dr. Paul Marinescu ne mai preciza ca : de mai multe decenii antibioticele vindeca infectii ce pun viata in pericol. In ultimul timp, insa, folosirea incorecta a antibioticelor provoaca dezvoltarea si raspandirea bacteriilor rezistente la antibiotice. In cazul infectiilor cauzate de bacterii rezistente, antibioticele nu-si mai fac efectul, boala se vindeca intr-un interval mai lung sau, din contra, pot apare complicatii. Rezistenta la antibiotice este o amenintare serioasa pentru sanatatea publica, deoarece bacteriile rezistente se pot raspandi in comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *