Campania BEUC pentru a reduce antibioticele in randul animalelor de ferma

Campania BEUC pentru a reduce antibioticele in randul animalelor de ferma
Campania BEUC pentru a reduce antibioticele in randul animalelor de ferma

Rezistenta antimicrobiana ucide 25.000 de oameni in fiecare an in Europa. Utilizarea antibioticelor nu ar trebui sa fie un prim gest reflex pentru oameni atunci cand sunt bolnavi, dar acelasi principiu trebuie sa se aplice pentru animalele de ferma, de asemenea.

De Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice, BEUC demareaza o campanie prin care solicita institutiilor UE sa restrictioneze utilizarea de antibiotice in randul animalelor astfel incat sa fie redusa rezistenta.

Normele actuale ale UE privind o astfel de utilizare sunt inadecvate. In timp ce utilizarea de antibiotice pentru stimularea cresterii a fost interzisa in UE in 2006, animalelor le sunt date in continuare antibiotice pentru a preveni imbolnavirea, desi toata turma este sanatoasa.

Noile propuneri legislative aflate in discutie in Parlamentul European ar trebui sa interzica in mod clar utilizarea de antibiotice in cazul animalelor sanatoase. Statele Membre sunt libere sa-si stabileasca propriile reguli, dar avem nevoie de norme la nivelul UE.

Campania BEUC isi are radacinile in testele organizatiilor membre cu privire la carnea cruda vanduta in 9 tari europene.

In Italia, Portugalia, Spania, Belgia, Olanda si Germania, 72%-98% din probele de pasari au fost contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice.

Valorile mai mici nu ar trebui sa fie trecute cu vederea — probe de carne testate in Franta contineau ‘superbacterii’, adica bacterii rezistente la mai multe antibiotice.

Bacteriile care rezista la antibiotice inseamna ca infectiile — chiar si cele de rutina — vor fi mai dificil de vindecat. Prin urmare, interventii, cum ar fi chirurgia sau chimioterapia, care se bazeaza pe eficacitatea antibioticelor au devenit deja mai periculoase.

Cu cat sunt folosite mai mult antibioticele, cu atat este mai mare riscul ca bacteriile sa devina rezistente. Utilizarea abuziva si excesiva in fermele de animale stimuleaza rezistenta care se poate raspandi la oameni in mai multe moduri, inclusiv prin alimente.

Monique Goyens, Director General al BEUC, a precizat: ‘Cu totii avem nevoie de antibiotice care functioneaza atunci cand suntem bolnavi sau supusi unei interventii chirurgicale. Prin urmare, este esential sa se pastreze eficienta antibioticelor, daca nu dorim ca o simpla taietura sau infectiile urechii sa devina din nou extrem de riscante.Cea mai buna practica este sa se reduca utilizarea antibioticelor pe animalele care vor ajunge in farfuriile noastre. De exemplu, Danemarca a redus utilizarea antimicrobiana cu 90% in 13 ani.’

‘Trebuie sa administram antibiotice doar animalelor bolnave si sa le excludem pe cele sanatoase. Mai mult, acele antibiotice de care avem cea mai mare nevoie pentru a vindeca oameni, nu trebuie folosite pe animale daca vrem sa diminuam rezistenta.’, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Presedintele APC Romania.

‘In afara de a utiliza cat mai putin antibioticele si de a urma cateva sfaturi acasa — cum ar fi gatirea carnii bine — putem face ceva mai mult in calitate de consumatori. Deci, exista o nevoie reala ca planurile Comisiei Europene sa fie revazute, deoarece in acest moment acestora le lipseste ambitia. Nu este prea tarziu pentru a dezamorsa aceasta bomba cu explozie intarziata a rezistentei la antibiotice, dar este nevoie de remedii dure, si repede.’

Sanatatea consumatorilor este in mainile tale

Iata cum poti sustine propunerea Comisiei Europene privind medicamentele veterinare care este discutata in Consiliu si in Parlamentul European.

1. Limiteaza folosirea antibioticelor la animalele bolnave, nu le utiliza pentru cele sanatoase.

2. Mentine eficienta antibioticelor importante pentru om prin:

    • incetarea utilizarii in fermele de animale a grupelor de antibiotice moderne – cephalosporine si flourochinolone – la care rezistenta este deja crescuta;
    • limitarea utilizarii celorlalte.

3. Redu necesitatea folosirii antibioticelor prin imbunatatirea practicilor in ferme, precum igiena si ingrijirea animalelor.
Mai multe informatii despre Campania BEUC ‘Putem avea incredere in carnea noastra?’ puteti gasi pe www.apc-romania.ro

Pentru mai multe informatii nu ezitati sa contactati Asociatia pentru Protectia Consumatorilor — APC Romania. Persoana de contact cu presa: Laura Pascu — 0722653210, [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *