Catina este un arbust fructifer salbatic, originar din Asia de Sud, ale carui proprietati benefice sunt cunoscute de mai bine de 2000 de ani, din China Antica.
Catina contine o cantitate de zece ori mai mare de vitamina C decat citricele(continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat), si poate fi considerata cel mai bun vaccin antigripal natural. Catina este, de asemenea, un puternic luptator cu diverse boli precum cele de piele, anemie, hepatita, si boli vasculare.
Fructele, mici si de culoare portocaliu intens in perioada in care sunt coapte, au un gust specific, acrisor, si prezinta o aroma specifica. Ele pot fi consumate ca atare, sau pot fi preparate sub forma de macerat, suc, vin sau sirop. Perioada de maturitate maxima si implicit perioada de recoltare este incepand cu luna august pana in luna octombrie.
Sucul de catina are atatea proprietati benefice pentru organism incat poate fi considerat aproape un panaceu universal. Vitaminele A si E, continute de fructele de catina ajuta la vindecarea arsurilor (inclusiv a celor solare), ajuta la cicatrizarea ranilor, intineresc pielea si previn ridurile de expresie.
Catina are proprietati detoxifiante si este foarte recomandata in timpul curelor de detoxifiere sau slabire, deoarece contribuie la arderea grasimilor si in acelasi timp regleaza nivelurile glicemiei.
Sucul de catina este recomandat in cazul afectiunilor hepatice. O cura cu 5-6 lingurite de suc de catina pe zi stimuleaza ficatul si vezica biliara, imbunatatindu-le activitatea. Acelasi suc de catina este bun pentru a reduce nivelurile colesterolului cu densitate scazuta (colesterolul „rau”-Low Density Cholesterol), pentru a preveni ingrosarea arterelor si a combate coagularea sangelui.
Catina, pe langa vitamina C, este bogata in beta-caroten, si se pare ca in catina se gaseste in concentratii mai mari decat in morcovi, dar este bogata si in zaharuri, pectine, acizi grasi esentiali si aminoacizi esentiali. Este bine de stiut ca scoarta arbustului are si ea proprietati antiinflamatoare, antibiotice si cicatrizante.
Fructele sunt destul de scumpe in piete, dat fiind faptul ca se culege foarte greu de pe ramuri, acestea fiind prevazute cu tepi de diferite lungimi. In salbaticie, fructele sunt consumate de diverse pasari mici.
Iata reteta pentru siropul si pentru uleiul de catina:
Sirop de catina
Ingrediente:
•1,5 kg catina
•800 grame miere
Din cele 1,5 kg de catina, dandu-le prin storcatorul de rosii, vom obtine 1 litru suc de catina. Sucul se amesteca cu mierea si se toarna in recipiente pe care le pastram la frigider sau chiar in congelator.
Ulei de catina
Ingrediente:
•150 g fructe de catina maruntite
•150 ml ulei de floarea soarelui/de masline/de migdale
Amestecati fructele maruntite impreuna cu uleiul, tineti recipientul la temperatura camerei timp de 2-3 saptamani si amestecati de cateva ori pe zi. Dupa aceasta perioada de timp transfera partea limpede de deasupra uleiului intr-un vas de sticla. Se depoziteaza intr-un loc racoros si ferit de lumina.