Raceala nu se trateaza cu antibiotice

R?ceala nu se trateaz? cu antibiotice
Raceala nu se trateaza cu antibiotice
Raceala nu se trateaza cu antibiotice

Pe fondul inmultirii cazurilor de viroza, medicii atrag atentia gorjenilor ca banala raceala nu se trateaza cu antibiotice. Specialistii recomanda precautie in privinta consumului de antibiotice si precizeaza ca riscurile la care se supun cei care prefera aceste medicamente si le consuma fara a fi recomandate de medic sunt destul de mari.

Acesta este sezonul racelilor, care sunt boli infectioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescuta pentru caile respiratorii. Sursa de infectie este reprezentata de persoanele bolnave si de cele purtatoare de virusuri, care sunt aparent sanatoase. Caile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picaturilor de secretie nazofaringiana care ajung in aer prin: vorbit, stranut, ras sau tuse si indirecte, prin maini sau obiecte. Potrivit specialistilor, nu exista un tratament specific pentru virozele respiratorii. Tratamentul are rolul de a ameliora simptomele, dar nu scurteaza si nu vindeca raceala. Nu se utilizeaza antibiotice, deoarece ele nu actioneaza pe virusuri, iar reactiile secundare sunt mai mari decat beneficiile. Antibioticele se folosesc doar atunci cand se constata suprainfectie bacteriana. “Am spus-o de nenumarate ori si o repet: antibioticul trebuie luat doar la recomandarea medicului. In nici un caz nu se trateaza raceala cu antibiotic. Legislatia ne permite noua, farmacistilor, sa dam antibiotice fara prescriptie medicala pentru o zi in timpul saptamanii si doua zile la sfarsitul saptamanii. Este vorba despre cazurile de urgenta, cand pacientul nu mai poate astepta cateva zile pana sa ajunga la medic”, Mihai Moisescu, presedintele Asociatiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.

Raceala trece si fara tratament, dar exista situatii cand simptomele au o durata mai mare de aproximativ doua saptamani si necesita tratare. In vederea sensibilizarii populatiei si constientizarii riscurilor la care se supun cei care consuma antibiotice in mod frecvent, s-au derulat, de-a lungul anilor, numeroase campanii de informare. Din pacate, se pare ca oamenii ignora avertismentele. Specialistii continua sa atraga atentia cetatenilor asupra pericolului care ii paste pe cei care iau antibiotice fara a avea recomandarea unui medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *