Schimbarile climatice din ultimii 30.000 de ani au decimat populatia de diavoli tasmanieni

Schimbarile climatice din ultimii 30.000 de ani au decimat populatia de diavoli tasmanieni
Schimbarile climatice din ultimii 30.000 de ani au decimat populatia de diavoli tasmanieni

Schimbarile climatice petrecute in ultimii 30.000 de ani au decimat populatia de diavoli tasmanieni, care se afla in prezent in pragul disparitiei, potrivit unui studiu publicat miercuri si preluat de EFE.

Jeremy Austin, unul din autori, biolog la Universitatea din Adelaide, a declarat ca aceste animale s-au confruntat in trecut cu doua perioade grele, care au dus la decimarea lor, si ca ambele au coincis cu schimbari climatice.

Studiul, publicat in revista Biology Letters, analizeaza cu metode statistice datele genetice a 300 de exemplare din epoca moderna si din antichitate ale diavolilor tasmanieni, pentru a evalua variatiile intervenite in numarul lor. Rezultatele au aratat ca in doua ocazii, acum 20.000 de ani, in ultima era glaciara, si in urma cu circa 3.000-4.000 de ani, cand a crescut indicele fenomenului de oscilatie Sud/El Nińo, terenurile erau mai aride si exista mai putina hrana.

„Aceste date sugereaza ca diavolii tasmanieni au trait cu o diversitate genetica o lunga perioada de timp si ca populatia lor a trecut prin fluctuatii importante in urma cu 20.000 — 30.000 de ani”, a declarat Austin postului ABC. Biologul a subliniat ca scaderea drastica a numarului acestor animale a avut loc inainte de colonizarea britanica din secolul al XIX-lea.

„Potrivit prognozelor climatice, care semnaleaza ca Australia va avea o clima mai arida, cred ca acest lucru va avea un impact serios asupra diavolilor tasmanieni”, a spus el. Micul carnivor este inclus pe lista nationala a animalelor in pericol de disparitie si pe lista rosie a ONU care avertizeaza ca in 25 — 35 de ani aceste animale ar putea sa dispara, daca nu se gaseste un leac la cancerul care decimeaza aceasta specie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *