Virusul Zika are potentialul unei epidemii la nivel global, spun expertii americani. La randul sau, Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta ca numarul infectarilor ar putea ajunge la 3-4 milioane de oameni in America Centrala, de Nord si de Sud. Jumatate dintre ei s-ar putea imbolnavi doar in Brazilia, cea mai afectata tara. Intre timp, inca o tara europeana – Austria – raporteaza un caz. In total, turisti din sapte tari din Europa ar fi contactat virusul dupa calatorii in America Latina.
„Exista inca multa incertitudine in privinta asocierii (n.red: cazurilor de microcefalie cu Zika). In mod clar, se poate face o asociere din punct de vedere temporal si geografic, dar exista multe locuri unde nu am vazut cazuri si dupa numarul de oameni afectati nu este posibil sa demonstram infectarea”, a declarat Bruce Aylward, director adjunct Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Potrivit studiului realizat de divizia americana a OMS, nu poate fi exclusa o legatura intre virusul Zika si cresterea galopanta a cazurilor de microcefalie din tarile latino-americane. Ceea ce incearca sa afle cat mai repede cercetatorii este daca, in cazul femeilor insarcinate, virusul penetreaza placenta si astfel ajunge la fat, sau exista o alta cale de transmitere.
Pe de alta parte, exista doua cazuri atipice de infectare, ce ii ingrijoreaza si mai mult pe experti.
In primul, este suspectata infectarea cu Zika, printr-o transfuzie cu sange contaminat, iar in al doilea medicii banuiesc ca virusul s-ar fi transmis prin contact sexual. Deocamdata nu exista confirmare pentru niciuna dintre aceste variante.
Tocmai aceasta lipsa de certitudini intretine o stare de neliniste, mai ales in randul femeilor insarcinate din Brazilia, tara unde raspandirea virusului a devenit exploziva.
– M-am infectat cu Zika in primele saptamani de sarcina, dar atunci nimeni nu isi facea griji din cauza asta. Cand au aparut aceste teorii, si eu si sotul meu am intrat in panica.
– Pentru mine, povestea asta nu este o preocupare constanta. Dar zilele trecute, cand am iesit din casa, m-am trezit atacata de un roi de tantari. M-am speriat. Deci, da, si eu si familia suntem ingrijorati.
In timp ce autoritatile braziliene si din alte tari latino-americane au pornit o campanie de exterminare a tantarilor, o companie din Statele Unite a venit cu alta solutie. Biologii americani au modificat genetic 25 de milioane de tantari.
„Cand se imperecheaza cu o femela din salbaticie, toti puii rezultati vor muri. Avand in vedere ca o femela de tantar poate depune in jur de 500 de oua in timpul vietii, prin aceasta tehnica vor fi cu 500 de tantari mai putin la maturitate”, explica Hadyn Parry, expert OXITEC.
Tantarii modificati genetic au fost eliberati in zonele locuite de oameni pentru a exploata la maximum sansa de a reduce ciclul de reproducere a insectelor, si ca urmare, rata infectarilor la oameni. Pana acum, sustin biologii, eliberarea insectelor modificate genetic a dus la reducerea cu 82 la suta a larvelor care permit perpetuarea speciei responsabile pentru raspandirea virusului Zika.
Avertizare de calatorie a MAE – lista tarilor cu transmitere locala a virusului Zika
Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani asupra riscului de infectie cu virusul Zika (ZIKV) in unele zone ale lumii, ca urmare a anuntului Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind epidemia cu transmitere locala a acestui virus in mai multe tari: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicana, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceza, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.
Pentru cetatenii romani care se afla sau doresc sa calatoreasca in zone cu transmitere locala a virusului Zika, se recomanda masuri de protectie personala impotriva intepaturii tantarilor (atat in incinte, cat si in exterior, mai ales pe timp de zi – cand este intervalul maxim de activitate al tantarului vector): purtarea de pantaloni lungi si bluze/camasi cu maneca lunga, perioada de repaus sa fie asigurata in spatii prevazute cu aer conditionat sau cu plase pentru tantari, chiar si in timpul zilei. Cetatenii care prezinta simptome compatibile cu infectia cu virus Zika in interval de 3 saptamani de la intoarcerea dintr-o zona / tara afectata, sunt sfatuiti sa se adreseze medicului si sa specifice daca au calatorit recent in astfel de zone / tari.
Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor insotite de copii mici, femeilor insarcinate (in mod special), li se recomanda sa consulte un medic sau sa se adreseze unui cabinet specializat in medicina de calatorie si boli infectioase, inainte de plecarea spre astfel de destinatii, pentru a primi recomandari atat cu privire la folosirea repelentelor, cat si a altor masuri preventive si profilactice.