Aproape toate sampoanele destinate bebelusilor si copiilor (80%) pot provoca alergii

Aproape toate șampoanele destinate bebelușilor și copiilor (80%) pot provoca alergii
Aproape toate sampoanele destinate bebelusilor si copiilor (80%) pot provoca alergii
Aproape toate sampoanele destinate bebelusilor si copiilor (80%) pot provoca alergii

Aproape toate sampoanele destinate bebelusilor si copiilor (80%) pot provoca alergii, potrivit celui mai recent studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC), citat de CSID.

De asemenea, doar 13% dintre produsele analizate sunt, intr-adevar pentru ingrijirea bebelusilor, in timp ce pentru 16% dintre ele producatorii nu recomanda utilizarea in cazul copiilor sub 3 ani.

Majoritatea acestor produse contine parabeni si parfumuri sau arome sintetice, substante care pot creste riscul de imbolnavire cu cancer sau diabet de tip 2.

Medicii pediatri, dar si unii producatori, recomanda ca produsele pentru copii si bebelusi sa nu contina alcool, parabeni, alergeni, sapun sau parfum si ca autoritatile ar trebui sa realizeze controale si testari in cazul acestor produse.

„Sampoanele pentru bebelusi si copii ar trebui tratate cu cea mai mare grija, in special de catre autoritati, care ar trebui sa realizeze controale periodice si testari. Avand in vedere compozitia chimica a unor sampoane, ne exprimam temerea in legatura cu potentialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creeaza o lipsa de siguranta pentru consumatori”, a declarat Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
Totusi, in urma analizelor efectuate de APC pe 55 de produse pentru ingrijirea copiilor si bebelusilor, s-a demonstrat ca doar 20% dintre acestea sunt hipoalergenice, restul de 80% reprezentand un risc pentru micuti. Mai mult, doar 13% dintre produse sunt intr-adevar recomandate pentru utilizarea pe pielea bebelusilor, dar doar 16% dintre producatori precizeaza riscul folosirii acestor produse la copii sub varsta de 3 ani. De asemenea, aproximativ 5 din 10 produse au formula „fara lacrimi” si doar 2 produse din 10 au un PH neutru.

In ceea ce priveste parabenii, cei mai utilizati conservanti in industria cosmetica, 62% dintre produsele pentru copii si bebelusi contin astfel de substante. Studiile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca pe langa reactiile alergice si iritatii ale pielii, acesti parabeni se intalnesc in tesuturile tumorale ale femeilor care se confrunta cu cancerul mamar. Asadar, absorbtia lor in organism si acumularea in timp pot cauza cancer.

In cazul parfumurilor si aromelor sintetice, doar 2% dintre produsele destinate copiilor si bebelusilor sunt lipsite de aceste substante. Restul de 88% pot avea peste 200 de astfel de ingrediente in compozitia lor, adica mari cantitati de toxine si chimicale care nu sunt nici macar afisate pe eticheta. Parfumurile sintetice contin substate care patrund foarte rapid in piele si cresc riscul dezvoltarii diabetului de tip 2. Acelasi parfum din produsele de ingrijire poate provoca iritatii, dermatite si chiar migrene, ameteli sau tuse.

53% dintre produsele pentru ingrijirea copiilor si bebelusilor care au fost analizate au mentionat pe eticheta termenul de valabilitate. In celelalte cazuri, eticheta contine doar pictograma care arata timpul de folosire a samponului dupa deschidere – 12 luni, 6 luni, 18 luni sau 9 luni. Cele mai multe dintre produse, 55% se incadreaza in prima categorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *